AMERIČKO ISTRAŽIVANJE / Post-COVID može ugroziti vid, mjesecima nakon korone povećana je opasnost od ugrušaka u krvnim žilama očiju

Image
Foto: Shutterstock/Ilustracija
Image
Foto: Shutterstock/Ilustracija

Ugrušci retinalnih arterija bili su 35% češći nakon COVIDA-19 nego prije pandemije, no ta je razlika možda bila posljedica slučajnosti

18.4.2022.
12:41
Shutterstock/Ilustracija
VOYO logo

Osobe oboljele od COVIDA-19 mogu imati povećan rizik od rijetkih krvnih ugrušaka u oku koji ugrožavaju vid mjesecima nakon toga, pokazuje novo američko istraživanje.

Budući da zaraze virusom SARS-CoV-2 povećavaju rizik od začepljenja krvnih žila na drugim mjestima u tijelu, znanstvenici su proučavali gotovo pola milijuna pacijenata oboljelih od COVIDA-19 kako bi vidjeli hoće li razviti ugruške u venama ili arterijama mrežnice, živčanom tkivu u stražnjem dijelu oka koje prima slike i šalje ih u mozak.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tijekom šest mjeseci praćenja kod 65 pacijenata razvila se okluzija vene u mrežnici.

Iako je taj broj mali on odražava statistički značajno povećanje od 54% u usporedbi sa stopama prije COVIDA, prema izvješću objavljenom u medicinskom časopisu JAMA Ophthalmology.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
zbog jaza u cijepljenju /

Njemački ministar zdravstva: 'Na jesen prijeti apsolutni korona killer. Sve gore, sve brže mutira'

Ugrušci retinalnih arterija bili su 35% češći nakon COVIDA-19 nego prije pandemije, no ta je razlika možda bila posljedica slučajnosti, zaključili su znanstvenici.

Ugrušci su se najčešće javljali u bolesnika s drugim stanjima koja su povećala rizik od problema s krvnim žilama, poput dijabetesa, visokog krvnog tlaka i visokog kolesterola.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Čini se da rizik od ugrušaka nije povezan s ozbiljnošću zaraze koronavirusom.

Studija ne može dokazati da je COVID-19 uzrokovao ugruške u očima tih pacijenata, istaknuli su znanstvenici, rekavši da su potrebne veće studije kako bi razjasnile to pitanje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Samit
Versailles
Brak na prvu
Tajne vinove loze
Nestala
default_cta
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
Barbie u školi za princeze
Brak na prvu Australija
default_cta
Obiteljske tajne
ZLOGLASNI
Cijena strasti
VOYO logo