OGLAS

mutacije / Ovo bi mogle biti dobre vijesti: Omikron je, čini se, križanac COVID-a i prehlade. Lakše se prenosi, ali...

Image
Foto: Shutterstock

To bi moglo značiti da se virus lakše prenosi, no da, zasad, uzrokuje samo blagu ili asimptomatsku bolest

6.12.2021.
8:25
Shutterstock
VOYO logo

Dan nakon što su preliminarni rezultati pokazali sumnju da je nova varijanta omikron virusa ušla i u našu zemlju, američki znanstvenici objavili su da taj južnoafrički soj najvjerojatnije nastao "pokupivši" isječak virusa obične prehlade.

Uklapanjem toga isječka u vlastitu strukturu omikron bi mogao izgledati »ljudskiji«, što bi mu pomoglo da izbjegne napad ljudskog imunog sustava, objavio je Venky Soundararajan ekspert tvrtke u Cambridgeu zaduženu za analizu podataka virusnih materijala.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

To bi moglo značiti da se virus lakše prenosi, no da, zasad, uzrokuje samo blagu ili asimptomatsku bolest. Prema ranijim studijama, stanice u plućima i u gastrointestinalnom sustavu mogu istovremeno udomiti virus SARS-CoV-2 i viruse obične prehlade, piše Novi list.

Takva istodobna infekcija stvara uvjete za virusnu rekombinaciju, proces u kojem se dva različita virusa u istoj stanici-domaćinu u međusobnoj interakciji kopiraju, stvarajući nove kopije. Južna Afrika, gdje je omikron prvi put identificiran, ima najveću stopu HIV-a na svijetu, koji slabi imuni sustav i povećava osjetljivost osobe na infekcije. Postoje i druge hipoteze da je najnovija varijanta omikron možda provela neko vrijeme razvijajući se u životinji-domaćinu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nova otkrića naglašavaju važnost toga da ljudi dobiju trenutno dostupna cjepiva protiv koronavirusa i tako smanje izglede da se imunokompromitirane osobe susretnu s virusom, kazao je Soundararajan.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Hell's kitchen
Dosje Jarak
Brak na prvu
Poseta
Obiteljske tajne
default_cta
Love Island: All stars
Bicemo prvaci sveta
San snova
Čovjek zvan Ove
Južni vetar
default_cta
Minari
Priča o čarobnjaku
Bohemian Rhapsody
Ljubavna zamka
Potraga Zvadlav
default_cta
VOYO logo