Play ponuda

Izvrsni trikovi da očistite svoj nakit bolje od profesionalca

shimmer fallback

Ne mogu si svi priuštiti odlazak do zlatara svaki put kad im komad nakita treba pravilno čišćenje.

9.10.2014.
13:30
Play ponuda

Za razliku od srebra, zlato ne tamni i ne gubi boju, ali može tijekom vremena postati prljavo. Ako želite da vaš zlatni nakit ostane bez ogrebotina, čist i sjajan, evo nekoliko prokušanih načina kako to postići.

1. Provjerite koliko je prljavo

Ako je vaše zlato malo prljavo, operite ga u mješavini tople vode i nekoliko kapi deterdženta za pranje suđa. No ako se na njemu nataložilo prljavštine, upotrijebite mineralnu vodu kako biste lakše odstranili nečistoće. Bez obzira na to koliko je prljavo, ipak se preporučuje da prije trljanja nakit ostavite natopljen 15-ak minuta.

2. Koristite jako mekanu četkicu za zube

Kad trljate prljavštinu, svakako koristite jako mekanu četkicu za zube. Kad kupujete četkicu za zube, pripazite na to da na kutiji piše da ima mekane dlačice. Ako pak imate novu četkicu za obrve koju niste koristili, znajte da i ona može poslužiti. Sve što trebate učiniti je lagano kružno protrljati nakit nekoliko puta.

3. Koristite amonijak

Budući da od vode i sapuna vaš nakit neće blještati, možete postići da malo više 'zrači' koristeći mješavinu vode i amonijaka. Pomiješajte amonijak sa šest puta više vode i natopite nakit u otopini svega jednu minutu, prije nego ga isperete i osušite. No nemojte često koristiti amonijak, jer on može potamniti zlato.

4. Dobro isperite pod mlazom tople vode

Možete koristiti četkicu za obrve ili zube kako biste još malo protrljali nakit dok ga ispirete. Za vrijeme ispiranja isto tako provjerite svaki komad da vidite je li igdje ostalo prljavštine. Ako je potrebno, očistite do kraja i nakon ispiranja tapkanjem osušite svaki komad s mekanom krpicom.

5. Nemojte zaranjati drago i poludrago kamenje Dok čistite nakit s dragim i poludragim kamenjem. pripazite da kamenje nipošto ne umačete ni u kakve otopine. Uzmite mekanu krpicu i nju umočite u mješavinu vode i deterdženta za suđe, te s krpicom lagano prijeđite preko dijela nakita gdje nema kamenja. Pri ispiranju toplom vodom, možete ispod pipe staviti i kamenje, no okrenuto prema gore, kako bi po njemu prelazila samo čista voda.

6. Koristite pastu za zube

Nanesite malo paste za zube na svoju mekanu četkicu za zube kako biste očistili zlatni nakit. Dobro isperite pod mlazom tople vode i uživajte u blistavom komadu. To je jednostavan i jeftin način čišćenja nakita koji stvarno funkcionira.

7. Prokuhajte ga!

Bilo kakav nakupljen vosak ili masnoću možete ukloniti tako što ćete nakit prokuhati. Jednostavno ga umočite u zaključalu vodu i sve što treba će odmah nestati. Nakon što ga izvadite, operite ga s mješavinom vode i deterdženta ili amonijaka, kao što je gore opisano.

Play ponuda
Play ponuda