Istarski "pijat" je pršut, ovčji sir, nekoliko maslina za predjelo, potom na ognjišću ispečeni zarebnik i kobasice, a kao glavno jelo tjestenina, njoki ili fuži s gulašom od divljači i s kuhanim kupusom. Svaki istarski objed sadrži i maneštru (lončanicu od povrća) ponekad na početku, a često i kao samostalno jelo.
U toj vrhunskoj gastronomskoj ponudi nezaobilazne su oštrige iz Limskog kanala, od riba brancini, orade, ili arbuni. Marinada od srdela, rižot na crno s lignjama. A kao vrhunac umijeća morske kužine tu je "istarski brudet" - brodet od riba, rakova i školjki.
Toj prirodnoj i zdravoj hrani treba još dodati šumske šparuge, mnoge vrste gljiva, a od voća, smokve, grožđe, bademe?
Čuveni afrodizijak i vrhunac gastronomske ponude Istre je tartuf, podzemna gljiva-gomolj koju pronalaze posebno dresirani psi. Najveći svjetski tartuf od 1,31 kg pronađen je upravo u Istri i uvršten je u Guinessovu knjigu rekorda.
Tartuf, brudet, šumske šparuge, oštrige iz Limskog kanala, i nepregledne količine drugih poslastica samo su dio tipičnog istrijanskog "pijata".