Registracija
Ako imaš Voyo pretplatu, registriraj se istim e-mailom i čitaj net.hr bez oglasa! Saznaj više
Toggle password visibility
Toggle password visibility
Već imaš račun?
Obnovi lozinku
Danas /

Istarski mmmmmmmm!

Tartuf, brudet, šumske šparuge, oštrige iz Limskog kanala, i nepregledne količine drugih poslastica samo su dio tipičnog istrijanskog "pijata".

403 Forbidden

403 Forbidden


nginx
403 Forbidden

403 Forbidden


nginx

Istarski "pijat" je pršut, ovčji sir, nekoliko maslina za predjelo, potom na ognjišću ispečeni zarebnik i kobasice, a kao glavno jelo tjestenina, njoki ili fuži s gulašom od divljači i s kuhanim kupusom. Svaki istarski objed sadrži i maneštru (lončanicu od povrća) ponekad na početku, a često i kao samostalno jelo. U toj vrhunskoj gastronomskoj ponudi nezaobilazne su oštrige iz Limskog kanala, od riba brancini, orade, ili arbuni. Marinada od srdela, rižot na crno s lignjama. A kao vrhunac umijeća morske kužine tu je "istarski brudet" - brodet od riba, rakova i školjki. Toj prirodnoj i zdravoj hrani treba još dodati šumske šparuge, mnoge vrste gljiva, a od voća, smokve, grožđe, bademe?Čuveni afrodizijak i vrhunac gastronomske ponude Istre je tartuf, podzemna gljiva-gomolj koju pronalaze posebno dresirani psi. Najveći svjetski tartuf od 1,31 kg pronađen je upravo u Istri i uvršten je u Guinessovu knjigu rekorda.

403 Forbidden

403 Forbidden


nginx
Još iz rubrike
Pročitaj i ovo
403 Forbidden

403 Forbidden


nginx
403 Forbidden

403 Forbidden


nginx
Regionalni portali
403 Forbidden

403 Forbidden


nginx
Još iz rubrike