Istarski mmmmmmmm!

Tartuf, brudet, šumske šparuge, oštrige iz Limskog kanala, i nepregledne količine drugih poslastica samo su dio tipičnog istrijanskog "pijata".

30.4.2000.
21:43
VOYO logo

Istarski "pijat" je pršut, ovčji sir, nekoliko maslina za predjelo, potom na ognjišću ispečeni zarebnik i kobasice, a kao glavno jelo tjestenina, njoki ili fuži s gulašom od divljači i s kuhanim kupusom. Svaki istarski objed sadrži i maneštru (lončanicu od povrća) ponekad na početku, a često i kao samostalno jelo.
U toj vrhunskoj gastronomskoj ponudi nezaobilazne su oštrige iz Limskog kanala, od riba brancini, orade, ili arbuni. Marinada od srdela, rižot na crno s lignjama. A kao vrhunac umijeća morske kužine tu je "istarski brudet" - brodet od riba, rakova i školjki.
Toj prirodnoj i zdravoj hrani treba još dodati šumske šparuge, mnoge vrste gljiva, a od voća, smokve, grožđe, bademe?
Čuveni afrodizijak i vrhunac gastronomske ponude Istre je tartuf, podzemna gljiva-gomolj koju pronalaze posebno dresirani psi. Najveći svjetski tartuf od 1,31 kg pronađen je upravo u Istri i uvršten je u Guinessovu knjigu rekorda.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
pikado
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo