VLADA 'ODRIJEŠILA KESU' / Tko se želi vratiti u Hrvatsku moći će dobiti do 200.000 kuna: Ali to nije sve. Nešto novca spremno je i za 'domaće' Hrvate

Image
Foto: Ilustracija: Igor Kralj/PIXSELL

Vlada nudi povratnicima 150.000 kn za samozapošljavanje te 50.000 kn za povratak. Uz to, onima koji svoje poslovanje presele u slabije razvijene dijelove Hrvatske, nudi se 25.000 kn

21.12.2021.
18:37
Ilustracija: Igor Kralj/PIXSELL
Play logo

Vlada će novim mjerama pokušati popraviti demografsku sliku Hrvatske. U iščekivanju konačnih rezultata ovojesenskog popisa stanovništva, Vlada je odlučila "odriješiti kesu" i privući one koji su se iselili u inozemstvo u posljednjih nekoliko godina.

Image
HRVATI NESTAJU /

Koordinator popisa stanovništva boji što će rezultati pokazati: 'Tek ćemo postati svjesni razmjera demografske katastrofe'

Image
HRVATI NESTAJU /

Koordinator popisa stanovništva boji što će rezultati pokazati: 'Tek ćemo postati svjesni razmjera demografske katastrofe'

Tako će povratnicima ponuditi poticaj za samozapošljavanje u iznosu od 150.000 kuna te još 50.000 kuna samo za povratak, piše Jutarnji. Oni koji svoje poslovanje žele premjestiti iz bogatijih u manje razvijene krajeve Hrvatske, uz novac za samozapošljavanje, mogu dobiti i dodatnih 25.000 kuna za selidbu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Traženje KV radnika

Ovi poticaji moći će se koristiti od 1. siječnja sljedeće godine putem mjere "Biram Hrvatsku", koja će biti predstavljena u četvrtak na Vladi. Iz Ministarstva rada poručuju da se time želi osigurati kvalificirana radna snaga diljem zemlje. Poticaji će biti podijeljeni u dva segmenta. Jedan će se baviti povratnicima iz EU, a drugi ekonomskom migracijom u slabije razvijene krajeve Hrvatske.

Očekuje se da bi Vlada mogla povećati poticaje za samozapošljavanje u zelenim i digitalnim industrijama na 150.000 kuna plativih u dvije godine. Trenutni poticaji iznose 130.000 kuna, a prema dostupnim podacima, 85 posto korisnika koji su prije pandemije pokrenuli posao i dalje radi.

Poticaji za pripravnike, invalide...

Povećat će se i poticaji za pripravnike. To znači da će tvrtka koja zaposli pripravnika sa srednjoškolskim obrazovanjem dobiti mjesečni paušal do 50.000 kuna godišnje, odnosno 60.000 kuna za zaposlenog s visokoškolskim obrazovanjem.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sufinancirat će se i troškovi plaća u zelenim i digitalnim djelatnostima za osobe u nepovoljnom položaju te one s invaliditetom. Za osobe u nepovoljnom položaju država će poslodavcima isplaćivati so 45.000 kuna godišnje, a za osobe s invaliditetom do 70.000 kuna. Sve ove mjere vrijede milijardu kuna, a novac je osiguran u državnom proračunu, Europskom strukturnom fondu te Nacionalnom planu otpornosti i oporavka.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
BKFC 50
Superstar
Love island UK
Elon Musk show
default_cta
Ljubav je na selu
Ja sam Zlatan
Señorita 89
Britain's Got Talent
default_cta
Tri sestre
Play logo