GASTARBAJTERI ŠIROKE RUKE / Naši radnici u inozemstvu obiteljima u Hrvatskoj poslali skoro dvije milijarde eura: Toliko nismo dobili ni od turizma

Image
Foto: Hrvoje Jelavic/PIXSELL

Hrvatski građani na radu u inozmestvu su u prvih šest mjeseci ove godine kućama poslali više novca nego što je Hrvatska uprihodila u turizmu ili dobila od EU

7.10.2021.
14:47
Hrvoje Jelavic/PIXSELL
VOYO logo

Veliki utjecaj na potrošnju i makroekonomsku stabilnost u Hrvatskoj imaju naknade domaćim radnicima koji rade u inozemstvu. Pogotovo se to odnosi na novčane doznake koje naši građani na radu diljem svijeta šalju kući svojim obiteljima i prijateljima.

Iako su mnogi predviđali da će priljev novca iz inozemstva na taj način oslabjeti, doznake su pomogle većini kućanstava u Lijepoj našoj da se nose s krizom. Prema podacima Hrvatske narodne banke, doznake su u prošloj godini ostale stabilne, a u prvoj polovici ove godine su i porasle. Novi list piše da su naši radnici u inozemstvu poslali svojim obiteljima više novca, nego što je Hrvatska ostvarila prihoda od dolazaka inozemnih turista.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Više od turizma i novca iz EU

Ukupno je riječ o 1,745 milijardi eura doznaka u prvih šest mjeseci ove godine, a turizam je u istom razdoblju uprihodio 1,494 milijarde eura, što znači da su naši radnici u inozemstvu kućama poslali 23,5 posto više novca nego što su ga ostavili turisti na Jadranu.

Image
'ODUŠEVLJENA SAM...' /

EU isplatio Hrvatskoj 818 milijuna eura: Najveći smo primatelj sredstava za pomoć i oporavak

Image
'ODUŠEVLJENA SAM...' /

EU isplatio Hrvatskoj 818 milijuna eura: Najveći smo primatelj sredstava za pomoć i oporavak

U odnosu na prošlu godinu, doznake iz inozemstva su porasle za 13,5 posto, odnosno za 206 milijuna eura. Samo u prva tri mjeseca u Hrvatsku je na taj način stiglo 890,7 milijuna eura. U sljedeća tri mjeseca taj se iznos neznatno smanjio na 854,3 milijuna eura. Za usporedbu, država je u prvoj tranši iz Europskog mehanizma za oporavak i otpornost dobila manje novca nego što su ga gastarbajteri slali u svakom kvartalu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

I strani radnici šalju svojima

Nije zgorega spomenuti da je kroz naknade zaposlenima ili osobne doznake u Hrvatsku izvana stiglo 2,012 milijuna eura u prvih šest mjeseci ove godine, što je prihod koji je Hrvatska od stranih gostiju imala samo u pretpandemijskoj 2019.

Značajna količina doznaka, pak, i odlazi iz Hrvatske. Naime, strani radnici koji rade ovdje svojim su obiteljima u inozemstvu u prvih šest mjeseci ove godine poslali 437,7 milijuna eura. Ipak, naknade zaposlenima su znatno skromnije. Tako je iz Hrvatske u prvom polugodištu ove godine otišlo samo 20 milijuna eura naknada.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo

Još iz rubrike