'Prije ste trčali na poziv bilo kojeg pomoćnika ministra, a sad premijeru postavljate uvjete'

Na optužbe vukovarskog HDZ-a da ponovnim postavljanjem ploča s ćiriličnim natpisima Vlada izaziva krv, premijer Zoran Milanović odgovora da i dalje poziva na razgovor one kojima smeta uvođenje dvojezičnosti.

“Ja sam pozivao na razgovor, pozivam i dalje i molim one kojima smeta uvođenje dvojezičnih natpisa u Vukovaru da pokažu i velikodušnost ako treba jer moramo živjeti normalno. Moramo primjenjivati zakone. I mogu ljudski shvatiti. Pozvao sam na ljudski razgovor, nažalost, odaziva nije bilo. I to je sve što mogu reći. Dakle, ne samo kruto – treba provoditi zakone, da treba, ali ovo nije loše za Hrvatsku, to je ništa. To nije nikakav bauk. Shvatimo to”, poručio je premijer Zoran Milanović.

‘Ne mogu obećati puno’

Na pitanje zašto je odbio inicijativu predsjednika Ive Josipovića da vlast, oporba i zainteresirane udruge sjednu za stol, premijer je odgovorio.

“Je li dovoljan poziv predsjednika Vlade na razgovor ljudima koji predstavljaju određenu grupu građana. Unaprijed sam rekao da ne mogu obećati puno, da je manevarski prostor takav kakav je, da je zakon zakon. Ali to je inicijativa. Inicijativa je da se provodi zakon i da se razgovara na civiliziran način. To pokušavam cijelo vrijeme. Vlada je odgovorna za sve te stvari. Vlada predlaže većinu zakona, Vlada provodi zakone. Tako funkcionira hrvatski ustavni poredak”, istaknuo je premijer, koji je odgovorio i na novinarsko pitanje hoće li na Dan sjećanja ići u Vukovar.

“Kako ne bih išao u Vukovar na Dan sjećanja. Mislim da će tamo doći deseci tisuća ljudi. To se ne smije pretvoriti u ovu vrstu nadmetanja. To je potpuno krivo. Idemo biti normalni ljudi, idemo normalno živjeti”, poručio je Milanović.

Matić: Već sam im tri puta dogovarao sastanak s premijerom

Ministar branitelja Predrag Matić kazao je, pak, kako je već tri puta članovima Stožera za obranu Vukovara predlagao da se sastanu sa Zoranom Milanovićem, ali članovi Stožera to nisu napravili, iako su se s njim mogli sastati i danas u Vukovaru.

“Do prije dvije, tri godine trčalo se na sastanak na poziv bilo kojeg pomoćnika ministra, a danas se premijeru postavljaju uvjeti o sastanku”, kazao je Matić dodajući kako će inzistirati na sastanku jer se “boji kako se ovo neće dobro završiti”.

HDZ-ovcu Ivanu Penavi koji je kazao da je očito kako Milanović i Vlada žele da nekome u Vukovaru padne glave, ministar Matić je poručio kako “svatko treba paziti što govori”.

Povratak na Net.hr