KOMENTAR HELENE PULJIZ / Od Stjepana Tuđmana do Miroslava Škore: Kako lažni domoljubi već trideset godina raubaju domovinu

Još od početka devedesetih desnica zaklinjanjem na domovinu pokušava sakriti pohlepu za imovinom, ali sa Škorinim padom i rasapom Domovinskog pokreta postalo je jasno da se i to konačno posve potrošilo. Nekako je ispalo da se politička zloupotreba pojma domovina, u ovom ili onom obliku, uvijek osveti onima koji pokušavaju monopolizirati pravo na domoljublje i domovinu

Helena Puljiz

Helena Puljiz

12.8.2021.
14:54
Pixell
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Kao da se baš ništa u Domovinskom pokretu dogodilo nije, u virtualnom svijetu, na službenim mrežnim stranicama stranke, Miroslav Škoro još je uvijek i predsjednik i apsolutno glavni lik. Eno ga tamo, blago nasmiješenog kao na izbornom plakatu, nad kratkim proglasom „Iz naroda, s narodom, za narod“. A prve rečenice proglasa poput kletve.

"Pitanje svih pitanja, koje me muči još od predsjedničkih izbora je: treba li ovoj našoj napaćenoj, osiromašenoj, prevarenoj, osramoćenoj i razapetoj domovini još jedna politička stranka? Razmislio sam o svemu i evo nas danas ovdje. Mogu samo reći da nam ne trebaju dodatne podjele, svađe i razdori..." Tako je pisao i govorio Škoro kad je 2020. osnivao stranku pod vlastitim imenom, još jednu u nizu propalih desnih stranaka izraslih iz mnogobrojnih raskola u HDZ-u, da bi Domovinski pokret već u ljeto 2021. sustigle i „dodatne podjele i svađe i razdori“ kataklizmičkih razmjera.

"Pojedinci koji ne znaju upravljati sami sobom..."

Domovinski pokret Miroslava Škore bio je i ostao Škorin domovinski poker, u kojem je zaigrao partiju s visokim ulozima, pogrešnim dečkima i na dug. Drukčije to i nije ni moglo završiti nego povlačenjem po kaljuži lažnog domoljublja, lažnog katoličanstva i lažnih moralnih vrijednosti. Tako je to kad „državom pokušavaju upravljati pojedinci koji ne umiju upravljati sami sobom, a kamoli da znaju upravljati državom“, kako lijepo piše u Polazišnim osnovama programa Domovinskog pokreta.

Velike političke ambicije Miroslava Škore očito su neslavno propale, no to nužno ne znači i propast političkih ambicija ekipe s kojom je Škoro sadio domovinske tikve. Štoviše, vjerojatno su te ambicije, koje se inače svode na snažnu želju da se iz pozicije žetončića s HDZ-om dijeli domovinski plijen, i presudile i Škori i dugoročnom opstanku pokreta.

Već trideset godina desnica zaklinjanjem na domovinu pokušava sakriti pohlepu za imovinom, ali sa Škorinim padom i rasapom Domovinskog pokreta postalo je jasno da se i to konačno posve potrošilo. Nekako je ispalo da se politička zloupotreba pojma domovina, u ovom ili onom obliku, uvijek osveti onima koji pokušavaju monopolizirati pravo na domoljublje i domovinu.

Prvi pokušaj privatiziranja pojma domovina u suvremenoj Hrvatskoj dogodio se u jeku rata kad je HDZ osnovao tvrtku Domovina d.d. i za direktora postavio Stjepana Tuđmana, mlađeg sina prvog hrvatskog predsjednika Franje Tuđmana. Mlađi predsjednikov sin začas je Domovinu d.d. pretvorio u privatno vlasništvo i u početku je bio uspješan poduzetnik zahvaljujući dobavljačkim ugovorima s MORH-om, državnim tvrtkama, Studentskim centrom,...

Neslavni završetak Domovine d.d.

Baš 1995., u godini Bljeska i Oluje, Stjepan Tuđman osniva Domovina Holding, kasnije i Domovinu d.o.o., a cijeli taj domovinski poslovni pothvat neslavno će 2016. godine otići u stečaj, ostavivši za sobom dug od 1,55 milijuna kuna. Mediji će 2018. godine zabilježiti i da je Tuđman mlađi dospio na listu blokiranih građana zbog poreznog duga od 192.625,25 te da se država upisala na njegov dio vile u Nazorovoj dok se ne naplati od Tuđmanove mirovine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Stjepan Tuđman jedini je član obitelji prvog predsjednika koji će na izborima podržati Škoru i Domovinski pokret.

I dok je Škoro u veljači 2020. osnivao Domovinski pokret zaklinjanjem u narod, vjeru i domovinu, njegov poslovni partner, bivši gradonačelnik Zagreba i direktor svemira političkih populista Milan Bandić zaklinjao se u „bogoljublje, čovjekoljublje i domoljublje“. Igrom sudbine, ovaj je svijet napustio samo dva mjeseca nakon što je otvorio Spomenik domovini. „Ćaća gleda svoje djelo, a djelo gleda ćaću. Nije moglo bolje!" govorio je Bandić na otvorenju Spomenika domovini u prosincu 2020., postavljenom nasuprot kipu dr. Franje Tuđmana.

Smatrao ga je krunom 20-godišnjeg gradonačelničkog mandata i, na neki pomaknut način, uistinu je to i bio. Spomenik domovini je zid od staklenih cigli, koji smo platili nevjerojatnih 34,7 milijuna kuna, a podignut je u godini u kojoj je Zagreb pogodio katastrofalan potres nakon kojeg Zagrepčani nisu mogli računati na pomoć gradskih vlasti. Posve prigodno, za dodatnih 767 tisuća kuna u Spomenik domovini naknadno je ugrađen i pogon za proizvodnju domovinske maglice.

Bandić umire u veljači 2021., a već u travnju Spomenik domovini od pet milijuna eura počinje se raspadati.

Kao Domovinski pokret.

Možda će te zanimati

Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču
Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču

Izdvojeno

Regionalni portali

Zaštitne maske za lice troslojne - 50 komada
22,12kn55kn
Mekane i udobne, pružaju zaštitu od 95%.