TKO ĆE ZAUSTAVITI PLENKOVIĆA? / Lupanje oporbe po saborskim klupama spriječilo je njegovu propagandu, ali sve je palo u vodu zbog Buljeva ksenofobnog ispada

Image
Foto: Patrik Macek/PIXSELL/Josip Regovic/PIXSELL

HDZ ususret superizbornoj godini stagnira, podrška birača izvan standardnih klijentelističkih 25-30 posto načeta je nebrojenim korupcijskim aferama, podivljalom inflacijom, urušavanjem i podjarmljivanjem svih državnih institucija, no gotovo organska razjedinjenost opozicijskih stranaka na svjetonazorskim pitanjima govori da možda ništa od toga neće bit dovoljno za zaustavljanje Andreja Plenkovića u osvajanju trećeg premijerskog mandata

26.10.2023.
13:49
Patrik Macek/PIXSELL/Josip Regovic/PIXSELL
VOYO logo

U posljednja dva dana vidjeli smo kako izgleda kad opozicija pametno surađuje i zašto je nemoguće da ovakva opozicija uskoro stvori bilo kakav širi blok za izborni sraz s HDZ-om. Zajedničko protestno lupkanje po saborskim klupama, kojim je opozicija onemogućila premijera da drži još jedan suhoparni propagandni predizborni govor u Saboru, osvojilo je simpatije javnosti, ali taj iskorak odmah je pao u drugi plan zbog ksenofobnog zazivanja Mostova zastupnika Mire Bulja da se zbog migranata na granicama postave seoske straže.

Bulj namjerava u Sinjskoj krajini oformiti naoružane seoske straže koje bi navodno štitile građane ilegalnih migranata, a koji sve masovnije prelaze hrvatsku granicu iz BiH. Činjenica jest da hrvatska policija zbog duge granice prema BiH teško kontrolira migracije, ali skandalozno je i opasno potpaljivanje masovne predrasude da se među ilegalnim migrantima kriju teroristi i pozivanje na naoružavanje zbog obrane granice ‒ „kao u Domovinskom ratu“.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
'NE BUDITE OVCE' /

Bulj planira seoske straže zbog migranata, tvrdi da su mnogi teroristi: 'Ako budu pucali, treba uzvratiti istom mjerom'

Image
'NE BUDITE OVCE' /

Bulj planira seoske straže zbog migranata, tvrdi da su mnogi teroristi: 'Ako budu pucali, treba uzvratiti istom mjerom'

Šovinističko huškanje i jeftini populizam koji ne preza od najglupljih ksenofobnih ispada, nepomirljiv je s humanitarnim opredjeljenjem platforme Možemo!, SDP-a ili liberalne parlamentarne opcije prema migrantima, koje su za provođenje imigracijske politike koja ne uključuje primjenu sile, odnosno sustavno je izbjegava.

Bulj, a i Nino Raspudić, koji traži da vojska štiti granice od ilegalnih migracija na granicama, udaljavaju Most od desnog centra i guraju ga prema krajnjoj desnici, na kojoj ionako već vlada prilična gužva. Udružili su se sa Suverenistima i očito je kako u superizbornoj godini neće ni pokušavati širiti utjecaj izvan svjetonazorski izrazito konzervativnog, desnog biračkog tijela.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Taj blok mogao bi skinuti HDZ s vlasti

Računaju, valjda, da su ti birači razočarani u Plenkovićev HDZ i da im Domovinski pokret više ne predstavlja ozbiljnu konkurenciju jer u DP-u ne kriju kako samo žele biti novi partner HDZ-a nakon narednih izbora. Upravo je krajnje desni DP Miroslava Škore na izborima 2020. Mostu i oteo glasove na koje su računali, a nakon potpunog rasula te stranke, Most želi na valu desnog populizma osigurati najmanje 300 tisuća glasova (na izborima 2020. DP je osvojio 181 tisuću, a Most 123 tisuće glasova).

I sad su, prema anketnim ispitivanjima biračkog raspoloženja, po popularnosti treća opcija.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Narasle ambicije mostovaca možda će se i realizirati na predstojećim izborima, možda će doista ponovno biti treća parlamentarna opcija po broju zastupnika, ali s ovakvim stavovima poput Buljeva o ilegalnim migracijama (koje podržava i Nikola Grmoja) ili neprijateljskim stavovima mostaša prema rodno osviještenim politikama, stranka ruši mostove koji bi ih prije ili nakon izbora mogli povezati s aktualnim parlamentarnim lijevo-liberalno-zelenim političkim opcijama.

Takav blok mogao bi skinuti HDZ s vlasti, no zbog nepomirljivih svjetonazorskih razlika to će biti iznimno teško, vjerojatno i nemoguće.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Premda s Mostom ni s HDZ-om nikad ne možemo biti posve sigurni, čini se izglednim da oni više ne mogu biti koalicijski partneri i da je, prema tome, koalicijski potencijal Mosta prilično slab.

Premda stvarna parlamentarna opozicija – iz koje ispadaju DP i HDZ-u dodvoravajući Socijaldemokrati - sjajno surađuje na antikorupcijskoj platformi, izvan te platforme oni ne mogu, pa ni ne pokušavaju pronaći zajednički jezik.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

HDZ ususret superizbornoj godini stagnira, podrška birača izvan standardnih klijentelističkih 25-30 posto načeta je nebrojenim korupcijskim aferama, podivljalom inflacijom, urušavanjem i podjarmljivanjem svih državnih institucija, no gotovo organska razjedinjenost opozicijskih stranaka na svjetonazorskim pitanjima govori da možda ništa od toga neće bit dovoljno za zaustavljanje Andreja Plenkovića u osvajanju trećeg premijerskog mandata.

POGLEDAJTE VIDEO: Očevid gotov, kamere će otkriti tko je oštetio klupe u kojima 'nitko nije sjedio'

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču