Play ponuda

MARAS INSPEKTORATU PRIJAVIO SLUČAJ ESKTRA MARŽE U OBNOVI ZAGREBA: / 'Račun za sanaciju skočio sa 16.000 na 50.000 kuna'

Image
Foto: Pixsell

Problematično je, kaže, to što mnoge od tih tvrtki nemaju svoju mehanizaciju nego su je uzeli u najam i na taj način zaradili ekstraprofit na temelju krizne situacije

4.6.2020.
13:12
Pixsell
Play ponuda

Predsjednik zagrebačkog SDP-a Gordan Maras predao je u četvrtak prijavu Državnom inspektoratu zbog slučaja ekstra marže kod izvođenja građevinskih radova nakon potresa, optuživši Vladu da je nedjelovanjem omogućila nekim građevinskim poduzetnicima da tako ostvare profit.

Maras je na konferenciji za novinare ispred Državnog inspektorata izjavio kako su ga mnogi građani informirali da su neke građevinske tvrtke značajno povisile cijena najma građevinskih strojeva - dizalica i time naplatile višestruko veće iznose nego da su naplaćivale radove prije potresa.

Problematično je, kaže, to što mnoge od tih tvrtki nemaju svoju mehanizaciju nego su je uzeli u najam i na taj način zaradili ekstraprofit na temelju krizne situacije.

Zatražio je od glavnog državnog inspektora Andrije Mikulića da provjeri te izvođače, a prijavi je priložio i račun za sanaciju nekoliko dimnjaka koji je s početnih 16.000 kuna skočio na 50.000 kuna.

Dokumentaciju našao na Facebooku

Dokumentaciju je našao na jednoj otvorenoj facebook grupi i u javno dostupnim podacima. Iz nje je vidljivo da tvrtka koja nudi uslugu nije imala dizalicu za sanaciju dimnjaka niti dovoljan broj radnika koje je ponudila da obavi posao, a promet u 2018. bio joj je jedva dvostruko veći nego jedan ispostavljeni račun.

"Ne tvrdim da je tvrtka kršila zakon, ali od Mikulića tražim da obavi inspekciju i utvrdi je li korištena tragedija Zagreba za ostvarivanje ekstraprofita i je li tvrtka mogla sukladno zakonu obaviti usluge koje je nudila na tržištu", rekao je.

Podsjetio je pritom na Mikulićeve riječi kako je nedopustivo da se za vrijeme krize ostvaruju ekstraprofiti i da će javno objaviti imena poduzetnika koji dvaput ili više puta podignu maržu za svoje proizvode ili usluge.

Je li HDZ omogućio zaradu svojim članovima?

Izrazio je nadu da će Mikulić o tome izvijestiti javnost i da neće zaštiti tvrtku s obzirom da je, kaže, vodi HDZ-ovac iz njegove gradske organizacije.

"U suprotnom će biti jasno da je HDZ svojim nedjelovanjem u Zagrebu nakon potresa omogućio svojim članovima dodatnu zaradu na štetu građana", poručio je Maras.

Play ponuda
Play ponuda