Kad je o prehrani riječ, svi imamo svoje slabosti. Katkad smo doista u stisci s vremenom. A katkad smo jednostavno lijeni. Kako bilo, vrlo je lako posegnuti za kakvim gotovim jelom, a još lakše naviknuti se na takvu hranu koja zahtijeva minimum kuhanja. No, priznajmo, osim svježine, manjka joj i prehrambenih vrijednosti. Ipak, moguć je kompromis: možete profitirati od pogodnosti što ih nude gotova jela – a to su jednostavna i brza priprema – te se istodobno dobro hraniti. Kako od gotove hrane s polica prodavaonica napraviti iznenađujuće ukusna i nutricionistički uravnotežena jela pokazat će vam četiri vrhunska kuhara.
Punjene paprike na meksički sa salsom
VEĆ GOTOVO salsa i čili iz staklenke
CHEF Dionicio Jimenez El Rey, Philadelphia
EKSPRESNA LINIJA "Kad nemate puno vremena za kuhanje, a jede vam se kakvo meksičko jelo, nema boljeg izbora", siguran je chef Jimenez.
4 paprike 2 žlice ekstradjevičanskoga maslinova ulja plus još malo za pečene paprike 1 srednje velik luk, narezan 2 zdjelice zrna kukuruza (može i zamrznutog) 2 ljute papričice, očišćene od sjemenki i narezane 1 staklenka gotovog čilija ½ svežnjića svježega korijandra, nasjeckanog 1 avokado, narezan na kockice veličine 1 cm krupna morska sol i svježe mljeven papar 1 staklenka gotove salse ½ zdjelice smrvljenoga slanoga sira (može i feta)
1. Pećnicu zagrijte na 200 stupnjeva. Paprike premažite maslinovim uljem pa ih stavite na lim obložen papirom za pečenje. Pecite ih dok ne omekšaju i lagano pougljene (za to će biti potrebno 20-ak minuta) i pritom okrenite 2-3 puta. Pečene paprike na 3 minute uronite u zdjelu punu hladne vode pa ih ogulite i posušite papirnatim ubrusom. 2. Dok se paprike peku, u srednje velikoj tavi na 2 žlice ulja 5 do 7 minuta propirjajte luk. Kad omekša, dodajte kukuruz, ljute papričice i gotov čili. Krčkajte dok ne postane vruće, otprilike 4 minute, pa umiješajte kockice avokada i listiće korijandra. Maknite s vatre te po ukusu posolite i popaprite. 3. Svaku pečenu i oguljenu papriku zarežite na jednoj strani i pažljivo uklonite sjemenke. Dobivenu udubinu napunite smjesom s čilijem. Paprike pospite smrvljenim slanim sirom te poslužite sa salsom.
Salata od piletine i riže na tajlandski
VEĆ GOTOVO pečeno pile
CHEF Zak Pelaccio Fatty Crab and Fatty 'Cue, New York
EKSPRESNA LINIJA "Dodavanjem samo malo začina i kiseline jako se obogaćuje okus kupljenoga pečenog pileta, koji zna biti bezličan", savjetuje Pelaccio.
1 ½ zdjelice riže kratka zrna, dobro isprane 3 češnja češnjaka 1 komad korijena đumbira od 2,5 cm, oguljen 2 žlice gotovoga azijskog ribljeg umaka 2 žlice šećera sok 1 limete 3 ljute papričice 1 pečeno pile kojemu ste meso odvojili od kostiju 1 srednje velik ljubičasti luk, prerezan i tanko narezan 10 grančica svježega korijandra, nasjeckanih
1. Rižu skuhajte prema uputi na pakiranju. 2. Za preljev u blenderu smiksajte češnjak, đumbir, riblji umak, šećer, limetin sok i ljute papričice. 3. U velikoj zdjeli pomiješajte komade pečene piletine s lukom i korijandrom te preljevom.
Azijska juha s punjenom tjesteninom
VEĆ GOTOVO nadjevena tjestenina, najbolje azijski valjušci
CHEF Masaharu Morimoto Morimoto, New York
EKSPRESNA LINIJA "Za ovu juhu možete upotrijebiti bilo koje povrće koje vam se nađe u hladnjaku", kaže chef Morimoto.
1/3 čaše sakea gotova punjena tjestenina (uzimate li azijsku, potrebno vam je 20 kom.) 1,2 litre pilećeg temeljca 1 svežnjić bok choya ili blitve 1/3 veće mrkve 1 žličica tamnoga sezamova ulja ½ svežnjića svježega korijandra
1. U srednje velikom loncu ugrijte sake. Kad zakipi, u lonac stavite dodatak za kuhanje na pari pa skuhajte tjesteninu. Za taj način pripreme bit će vam potrebno 10-ak minuta. Upotrebljavate li sušenu tjesteninu, skuhajte je prema uputi proizvođača. 2. U većem loncu do vrenja zagrijavajte temeljac; za to vrijeme povrće narežite na tanke trakice duge 5 cm. Kada temeljac zakipi, dodajte mu narezano povrće. Kuhajte ga kratko, treba ostati hrskavo. Ubacite kuhanu tjesteninu pa prokuhajte još samo minutu. 3. Juhu poslužite lagano nakapanu sezamovim uljem te posutu listićima korijandra.
Zapečena tjestenina s pršutom i bučom
VEĆ GOTOVO instant tjestenina sa sirom
CHEF Matthew Accarrino SPQR, San Francisco
EKSPRESNA LINIJA Tjestenina zapečena sa sirom kudikamo je ukusnija kad se 'napumpa' bjelančevinama i obogati s malo buče. "Tako obično svakodnevno jelo postaje profinjena delicija", kaže Accarrino.
3 žlice ekstradjevičanskoga maslinova ulja ½ zdjelice narezane buče krupna morska sol i svježe mljeven papar 1 pakiranje gotove tjestenine sa sirom ½ šalice mlijeka 1 žlica maslaca ½ zdjelice ricotte ili mladog sira ¼ zdjelice na kockice narezanog pršuta ili kuhane šunke ½ zdjelice krušnih mrvica pomiješanih sa začinskim biljem
1. Pećnicu zagrijte na 180 stupnjeva. Na vatru stavite srednje velik lonac u koji ste ulili vodu. 2. Na jakoj vatri ugrijte srednje veliku tavu pa u nju ulijte žlicu ulja i razmažite ga po dnu. Na tome propirjajte buču; posolite je i popaprite. Kad buča postane zlatnožuta i samo malo omekša, izvadite je iz tave i izvadite na papirnati ubrus da se ocijedi višak masnoće. 3. Kad voda u loncu zakipi, u nju ubacite tjesteninu. Kuhajte oko 4 minute, dobro ocijedite pa vratite u lonac; smanjite vatru. Umiješajte mlijeko, maslac i žlicu maslinova ulja te sir koji ste dobili u pakiranju (pripremate li neku drugu vrstu tjestenine sa sirom, npr. onu kod koje nastane umak kad je se pomiješa s tekućinom, do ove točke slijedite upute proizvođača, pa po potrebi dodajte mlijeka i maslaca te naribanog sira). Maknite s vatre pa dodajte kockice pršuta i buče te ricottu. Popaprite. 4. Smjesu stavite u lagano nauljenu posudu za pečenje pa je pospite krušnim mrvicama pomiješanim s preostalom žlicom maslinova ulja. Zapecite tako da postane zlatnožuto, otprilike 15 minuta. Ako doista nemate vremena za kuhanje i nikako ne možete izbjeći gotova jela, barem im poboljšajte okus. Za to će vam biti potrebno samo 5 sekundi, obećava George Mendes iz newyorškog restorana Aldea.
Začinsko bilje Na zamrznutu pizzu stavite listiće bosiljka ili pak kupljeno pečeno pile pospite grančicama majčine dušice. "Začinsko bilje gotovoj hrani daje ne samo aromu nego i svježinu", objašnjava chef Mendes.
Kiselina "Limunov sok intenzivira okus hrane", kaže Mendes. Njime stoga nakapajte jela od ribe i morskih plodova ili ga pomiješajte s maslinovim uljem te time prelijte gotove popečke od povrća.
Začini Hranu koju ste iz kineskog restorana uzeli za van "zagrijte" umakom sriracha. Gotovom jelu od škampa pak dodajte malo čilija ili komadića sušenih papričica, savjetuje George Mendes.