Play ponuda

FUNKCIJA ZA POŽELJETI: / "Zašto uhljeb nije dao ostavku i vratio plaće koje nije zaradio?"

Image
Foto: Pixsell, Hrvoje Jelavić/ Ivana Ivanović

Što mislite - biti zamjenik župana znači li to zapravo biti uhljeb koji prima veliku plaću za "poslove" poput rezanja vrpci, paljenja svijeća i obilaženja škola i bolnica?

3.11.2015.
18:51
Pixsell, Hrvoje Jelavić/ Ivana Ivanović
Play ponuda

"Je li vi to mene pitate radim li ja svoj posao? Mene, koji imam 55 godina života i 35 godina radnog staža? Od toga 25 godina na rukovodećim mjestima? Pa to je nepristojno", ljutito je novinaru Sloboden Dalmacije u slušalicu sasuo zadarski dožupan Božidar Longin kad su ga u ponedjeljak priupitali spada li on u onu sortu uhljeba s državnih jasala koji primaju masnu plaću, a ne rade ništa pod milim Bogom.

Image
ISKRENA ISPOVIJEST: /

Bio sam uhljeb, primao sam 17.000 kuna i nisam ništa radio

Image
ISKRENA ISPOVIJEST: /

Bio sam uhljeb, primao sam 17.000 kuna i nisam ništa radio

"Prosvjetljenje" u novoj stranci

A sve je zakuhao, treba i to reći, bivši HSLS-ovac Alen Baščevan. Nakon što se učlanio u ORaH Mirele Holy doživio je "prosvjetljenje" i urbi et orbi proglasio da je godinama kao zamjenik bjelovarsko-bilogorskog župana primao plaću od 17 tisuća kuna, na raspolaganju imao ured od 50 kvadrata, dvije službene kartice – jednu za gorivo, drugu za reprezentaciju – tajnicu, mobitel, i čitavo mnoštvo privilegija koji su običnim smrtnicima nedostižni. I da pritom nije radio ništa. Ako se pod radom ne računaju paljenja svijeća, polaganja vijenaca ili proslave dana općina. Riječju, da je bio pravi pravcati hrvatski uhljeb.

Demagogija u lovu na birače

Zamjenika splitsko-dalmatinskog župana Luku Brčića pitanje nije naljutilo. Uvjeren je, kaže, da je ono što je rečeno, rečeno zbog izbora. Malo demagogije u lovu na glasove birača nije naodmet, no stvari bi ipak trebalo istjerati na čistac.

"Ja bih tom iz Bjelovara prvi čestitao, ali i zatražio da vrati novac koji je primio za nerad. Jer pitanje uhljeba nije pitanje pozicije, nego naravi pojedinca: svaki posao može postati takav ako se na njemu hvataju krivine", decidirano kaže Brčić. Ističe da njegova županija barem pet puta veća od Bjelovarsko-bilogorske, što iziskuje puno veći angažman svih u županiji, pa tako i dožupana. Uz svoje redovne poslove, kaže da gotovo nema dana da večer ne provede na terenu.

I šibensko-kninski dožupan Tomislav Vrdoljak za Slobodnu Dalmaciju kaže da je Baščevan napravio jednu značajnu principijelnu pogrešku: ako je smatrao da na funkciji za koju prima plaću od novca poreznih obveznika ne radi ništa, trebao je podnijeti ostavku.

Vrdoljak zaključuje da funkcija zamjenika župana nije besmislena te da, ipak, sve ovisi o osobi, želi li se netko ozbiljno posvetiti svome poslu ili ne želi.

Uhljebi za vječnost: Ako ih i smjene, ostaju im privilegije…

shimmer fallback
PREDIZBORNI RAT HDZ: /

Vlada uhljebljuje više od 1300 ljudi; SDP: To su neophodni kadrovi

Slobodna Dalmacija/Danas.hr

Play ponuda
Play ponuda