Play ponuda

Finska računala griju stanove

shimmer fallback

Helsinška energetska tvrtka izumila je toplu vodu, i to doslovno. Tvrtka će reciklirati toplinu iz novog podatkovnog centra i koristiti je za grijanje vode u javnom grijanju.

2.12.2009.
4:07
Play ponuda

Reciklirana toplina iz podatkovnog centra, koji je u izgradnji, dodat će jedan posto energije u helsinšku električnu mrežu.

"Važno je da resurse koje imamo koristimo efikasno i ne tratimo energiju", rekao je Juha Sipilä, projektni menadžer u Helsingin Energiji, koji ovaj projekt vidi kao priliku da dokaže da tehnologija može utjecati na ljudske živote na vrlo raznolike načine.

Podatkovni centar će se nalaziti u starom skloništu i bit će spojen na sustav za grijanje koji putem cijevi s toplom vodom grije kućanstva u Helsinkiju.

Podatkovni centar će dobivati hladnu vodu od tvrtke, a ta hladna voda koristit će se za hlađenje opreme u centru. Voda koja se na taj način zagrije vraća se u sustav grijanja i tamo se dalje zagrijava.

Podatkovni centar s radom će početi krajem siječnja i u prvo će vrijeme obuhvaćati 500 kvadratnih metara. Proračuni kažu da će na ovaj način centar dobiti pet puta jeftinije hlađenje.

Kad bi svi podatkovni centri u Finskoj koristili ovu tehnologiju, mogli bi grijati jedan grad srednje veličine.

Play ponuda
Play ponuda