DELOŽIRALI GA I ZABORAVILI: / Grad izvlastio obitelj zbog nove Branimirove, a ni 2 godine poslije nije im pronašao smještaj

Obitelj Brčina deložirana je sa svog posjeda na križanju današnje Branimirove i Heinzelove i dvije godine nakon toga projekt sja u punom sjaju, a Brčine su prisiljene živjeti po tuđim kućama.

22.11.2018.
9:15
PIXSELL
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Marijan Brčina i njegova obitelj deložirani su iz svog doma na križanju Heinzelove i Branimirove u Zagrebu u svibnju 2016. godine. U svega nekolikos ati bili su prisiljeni spakirati svoje stvari i napustiti kuću iz koje su izvlašteni kako bi Grad Zagreb ondje izgradio cestu.

Danas, dvije godine nakon toga cesta je zaživjela, no ono što je Grad pri deložaciji obećao obitelji Brčina, a to je da će im za njihove kvadrate osigurati zamjenu, nije se dogodilo.

"Izvlastili su nas i sad više od dvije godine živimo u tuđim kućama. A čini se da će tako biti do daljega jer se po pitanju našeg smještaja ništa ne radi", priča Marijan Brčina koji je sada sa suprugom Rajkom u selu Grabrić nedaleko Vrbovca. Ondje bi, kažu, rado kupili i kuću, kad bi imali od čega. Pritom odbacuju navode da im je grad Zagreb nudio desetke tisuća eura samo da se isele.

Što im je Grad točno nudio?

"Nisu nam nudili ni polovicu od onog što su dobivali ljudi na trasi", kaže Marijan Brčina te dodaje da ne bi prihvatio ni milijun i pol eura. Želi samo nešto gdje bi se za stalno mogao smjestiti te da, ako je moguće, tu nekretninu kasnije može ostaviti sinovima. A Grad mu je, objašnjava za Večernji list, nudio samo stan na Jarunu u najam, a sinu jedan u Španskom, i to na samo pet godina.

"A što nakon toga?" pita se Brčina, inače sudionik Domovinskog rata i branitelj, koji je kuću u Heinzelovoj i kupio 2006. godine od Ministarstva branitelja. Dotad je u njoj s obitelji živio kao zaštićeni najmoprimac, a status je to u koji se i vratio nakon što mu je kupoprodajni ugovor poništio Županijski pa Vrhovni sud jer se shvatilo da je nekretnina na trasi buduće prometnice.

Uredno kupio kuću iz koje su ga izbacili

Prema riječima odvjetnice Radmile Bonifačić, postupak izvlaštenja i dalje nije riješen, a unutar njega obavljeno je i vještačenje kojim je utvrđeno da je Brčina bio vlasnik kuće u Heinzelovoj.

Brčine poručuju kako im nikada nije bio cilj da se produžetak Branimirove ne sagradi. Ona im, kaže, izgleda lijepo jer i danas ondje prolaze kad idu kod liječnika koji im sve više nakon deložacije treba. Ističu pritom da su htjeli samo zamjenu za svoj posjed. Sada, pak, čekaju sastanak s Gradom kako bi se njihovo pitanje konačno riješilo.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Istovremeno, iz Grada na pitanje o situaciji i rješavanju problema obitelji Brčina ne odgovaraju.

Možda će te zanimati

Telegram

Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču
Zaštitne maske za lice troslojne - 50 komada
22,12kn55kn
Mekane i udobne, pružaju zaštitu od 95%.
Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču

Izdvojeno

Regionalni portali