Ravnatelj koledža Toby Mullins tvrdi da je zabrana uvedena na inzistiranje nastavnika.
- Mnogi su se žalili da poslije odmora, nakon što utrpaju u sebe tone slatkiša, učenici padaju u nekakvo stanje šećerne groznice i potrebno je vrijeme da bi se smirili ? kaže ravnatelj.
I on je sam bio rezerviran prema tako radikalnoj odluci, no kada je vidio rezultate zabrane - na zajedničkom "gorkom" putovanju u SAD-u inače hiperaktivni učenici sjedili su uglavnom mirno i staloženo - složio se s većinom nastavnika.
Zabrana je dobro prihvaćena i od strane roditelja, a ni djeca se ne žale, pa od početka prohibicije školski kiosk prodaje samo zdrave, prirodne, voćne deserte.
- Da smo zabranili užinu naravno da bi došlo do pobune, ali ovako oni mogu jesti što god žele, osim umjetnih slatkiša ? dakako ? dodaje Mullins.
Gospodin Mullins priznaje da nema čvrstih dokaza o boljem ponašanju učenika ali nešto mirnije učionice se vremenski poklapaju s početkom slatke prohibicije.
Svi aditivi koji se koriste u EU podliježu zakonskoj kontroli i mogu se koristiti tek nakon strogih testova i odobrenja znanstvenih stručnjaka.
Mogući zdravstveni rizici koji se povezuju s njima stvar su kontroverznih rasprava, međutim, ne bi trebalo smetnuti s uma da neki znanstvenici povezuju aditive, posebno tartrazin ili E102 s hiperaktivnim ponašanjem i drugim problemima kod djece.