POTVRDIO JE SUD / Dekanić i ostali osumnjičeni izlaze iz istražnog zatvora na slobodu: Prikrivali su da je pijan izazvao nesreću

Image
Foto: Dubravka Petric/PIXSELL

Sudac istrage osječkog Županijskog suda 16. ožujka odredio je istražni zatvor protiv pet, od ukupno šest okrivljenika, među kojima je i župan Damir Dekanić, zbog opasnosti od utjecaja na svjedoke

14.4.2023.
13:52
Dubravka Petric/PIXSELL
Play logo

Vukovarsko-srijemski župan Damir Dekanić i još četvero okrivljenika, protiv kojih je 16. ožujka bio određen jednomjesečni istražni zatvor, u petak bi trebali biti pušteni na slobodu.

S obzirom na to da Uskok nije tražio produljenje istražnog zatvora, nadležni sudac istrage donio je odgovarajuće rješenje, i nakon zatvorske procedure, okrivljenici bi danas trebali biti pušteni iz istražnog zatvora, doznaje se na sudu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
'ISTRAGA SE ODUGOVLAČILA' /

Vijećnik iz Dekanićeve županije tvrdi: 'Imam dokaze da se nesreća pokušala zataškati. To vam je sprega politike i policije'

Image
'ISTRAGA SE ODUGOVLAČILA' /

Vijećnik iz Dekanićeve županije tvrdi: 'Imam dokaze da se nesreća pokušala zataškati. To vam je sprega politike i policije'

Na parkirani automobil naletio župan

Sudac istrage osječkog Županijskog suda 16. ožujka odredio je istražni zatvor protiv pet, od ukupno šest okrivljenika, među kojima je i župan Damir Dekanić, zbog opasnosti od utjecaja na svjedoke.

Istragom Uskoka su, pored Dekanića, obuhvaćeni 47-godišnjakinja na čiji je parkirani automobil i ogradu naletio župan, Dekanićev rođak Krešimir Bičanić (38), 55-godišnji pomoćnik šefa smjene Postaje granične policije Županja, 34-godišnja policajka iz ophodnje i 53-godišnji policajac iz očevidne ekipe.

Uskok i policija sumnjiče Dekanića da je 17. travnja 2022. iza ponoći, upravljao službenim automobilom županije na području Županje i Cerne pod utjecajem alkohola (1,4 promila) neprilagođenom brzinom od 87,9 kilometara na sat. Nakon što je izgubio nadzor nad upravljačem, Dekanić je vozilom sletio izvan kolnika i udario u prednji kraj automobila 47-godišnjakinje, parkiranog ispred njezine kuće, a potom i u ogradu kuće.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dekanić se s gospođom dogovorio da ne zove policiju

Kako bi izbjegao prekršajnu odgovornost i negativni publicitet, Dekanić je, sumnja se, dogovorio sa 47-godišnjakinjom da ne zove policiju i da će joj nadoknaditi prouzročenu štetu. Međutim, kako je policija bila obaviještena o nezgodi putem instalirane aplikacije u automobilu županije, a također i od očevidaca, Dekanić je pozvao Bičanića da odmah dođe na mjesto nesreće kako bi fingirao policajcima da je službenim automobilom upravljao Bičanić, a da je sam bio suvozač.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Za to vrijeme, precizira Uskok, 55-godišnji pomoćnik šefa smjene policijske postaje nije unio u Informacijski sustav MUP-a obavijest o prometnoj nezgodi koju je po dojavi očevidaca prouzročio pijani Dekanić, iako ga je o tome obavijestio Operativno-komunikacijski centar (OKC) Policijske uprave vukovarsko-srijemske, već je evidentirao da se dogodila prometna nezgoda s materijalnom štetom.

Potom je, dodaje Uskok, 55-godišnji pomoćnik smjene na mjesto nezgode uputio prometnu ophodnju s 34-godišnjom policajkom kao vođom ophodnje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Play logo

Iako su na mjestu događaja zatekli službeni automobil i Dekanića te znajući da pravilnik propisuje provođenje očevida, policajci su na Dekanićev zahtjev i pod utjecajem njegovog autoriteta kao župana, postupali protivno pravilniku. To su, ističe Uskok, napravili kako bi spriječivši da se točno utvrde sve okolnosti nastanka prometne nesreće time osigurali da Dekanić izbjegne prekršajnu odgovornost.

Tužiteljstvo okrivljenike tereti za trgovanje utjecajem, zlouporabu položaja i ovlasti te pomaganje u tim nedjelima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Laži sa mnon
Superstar
Život na vagi
90 dana: Životi samaca
Darcey & Stacey
default_cta
Ljubav je na selu
Ekstremne sestre
Ljubav u divljini
Britain's Got Talent
Play logo