Policijska uprava osječko-baranjska u suradnji s USKOK-om i PNUSKOK-om te Policijskim upravama virovitičko-podravskom, bjelovarsko-bilogorskom, vukovarsko-srijemskom i zadarskom dovršila višemjesečnu istragu protiv 23 osobe zbog zločinačkog udruženja, počinjenja kaznenih djela unutar zločinačkog udruženja te nedozvoljene trgovine, javlja SiB.

Dobro uhodana skupina

Utvrđeno je da je 29-godišnjak u zločinačko udruženja okupio još 22 osobe u dobi od 19 do 70 godina zbog nabave, rezanja, prijevoza, skladištenja, skrivanja i daljnje preprodaje velikih količina duhana bez markica Ministarstva financija Republike Hrvatske. Navedena kaznena djela činili su od 1. prosinca prošle do 1. lipnja ove godine.

Vođa grupe je dogovorio stalnu nabavu velikih količina sitno rezanog duhana iz Virovitičko-podravske i Bjelovarsko-bilogorske županije na područje Osijeka kako bi ga mogao preprodavati. Potom su on i ostali članovi s kupcima dogovarali količinu, cijenu, mjesto i vrijeme isporuke duhana te podijelili uloge prethodnice i kurira.

Ogromna šteta za državu

Sumnja se da su na taj način nabavili više od osam tona duhana, od kojih je preko šest tona završilo u rukama kupaca, dok je ostatak zaplijenila policija pretresima u kojima je pronađeno 223 kilograma duhana u listu, 56 kilograma sitno rezanog duhana, rezalica za duhan, 40 grama marihuane, streljivo za pištolj te mobiteli i kartice za mobitele.

Uhićena je ukupno 21 osoba te uz kaznene prijave predana pritvorskom nadzorniku, dok su dvije osobe još u bijegu. Ova kriminalna organizacija stekla je nezakonito imovinsku korist od 670.000 kuna, a uz to, oštetili su državni proračuna za više od sedam milijuna kuna.