ŽENU KOD KOPRIVNICE NAPAO ROJ PČELA I NASMRT JE IZBO: / Otjerali su ih tek vatrogasci sa šmrkovima, imala je više od tisuću uboda

Image
Foto: Ilustracija: Profimedia

Devedeset košnica osuđenog pčelara bile su, prema presudi, preblizu poljskom putu kojim je kobnoga dana u travnju 2012.

11.6.2019.
20:21
Ilustracija: Profimedia
Play logo

Na Općinskom sudu u Koprivnici nepravomoćno su osuđeni pčelar iz Petrinje Rade Trbojević i njegov sin Željko Trbojević čije su pčele u travnju 2012. godine na polju između Koprivničkih Brega i Glogovca nasmrt izbole 74-godišnju Baricu Matanović iz Štaglinca kod Koprivnice, piše Podravki list.

Pčelar i njegov sin morat će, prema presudi, platiti oko 700.000 kuna odštete i sudskih troškova, od čega će sinovi nesretne starice dobiti 534.000 kuna odštete, a sud im je priznao i više 151.000 kuna troškova postupka. Inače, parnicu je pokrenuo suprug pokojne barice Matanović, ali on je u međuvremenu preminuo, a postupak su potom nastavili voditi sinovi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Play logo
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Play logo

Iskaz pčelarskog vještaka i prihvaćen i nije

U studenom prošle godine protiv Rade Trbojevića na istom je sudu proveden kazneni postupak u kojem je, kako kaže njegov odvjetnik Ljubiša Drageljević iz Rijeke, on nepravomoćno oslobođen krivnje za smrt Barice Matanović. No, tužitelji su tada uložili žalbu, a Županijski sud još uvijek nije donio nikakvu odluku u tom predmetu. Na pitanje kako je moguće da u građanskoj parnici budu proglašeni krivima i bude dodijeljena tako visoka odšteta, a u kaznenom postupku bude donesena oslobađajuća presuda, odvjetnik Drageljević za Podravski list je odgovorio:

"Parnični i kazneni postupak jednostavno ne moraju nužno imati veze jedno s drugim. Ovdje imamo situaciju da u jednom postupku iskaz glavnog pčelarskog vještaka Nikole Kezića bude prihvaćen, a u drugom postupku ne bude."

U kaznenom postupku sud je prihvatio iskaz vještaka prema kojem su košnice bile postavljene u skladu s dozvolom, a drugom postupku to nije bilo prihvaćeno pa je utvrđena objektivna odgovornost pčelara.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Play logo

Košnice su bile preblizu poljskom putu

Prema nepravomoćnoj presudi u građanskoj parnici, Trbojevićevih 90 košnica bilo je preblizu poljskom putu nasuprot kojeg je bilo polje uljane repice. Tim je putem kobnoga dana oko 9.30 sati pješice išla Barica Matanović. Roj pčela ju je napao i ona je pala na tlo, a potom su je izbole. Tek su ih uspjeli otjerati vatrogasci pomoću šmrkova. Nesretna žena bila je ubodena više od tisuću puta. Prebačena je u Opću bolnicu u Koprivnici gdje je nekoliko dana kasnije preminula.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Play logo

Na suđenju su sudski vještaci nedvojbeno potvrdili kako je uzrok smrti Barice Matanović pčelinji otrov. Prema nepravomoćnoj presudi u građanskoj parnici utvrđeno je kako je pčelar Rade Trbojević, zajedno sa sinom Željkom, košnice postavio na udaljenosti sedam do deset metara od ruba javnog puta, a ne 50 metara kako je to bilo pravilnikom utvrđeno. Tuženi pčelari branili su se tvrdeći da ondje nisu bile samo njihove pčele već i košnice drugih pčelara smatrajući da se ne može nedvojbeno utvrditi čije su pčele izbole ženu. Podravski list navodi kako će pčelar i njegov sin uložit će žalbu na nepravomoćnu presudu.

BKFC 50
Kalkanski krugovi
Love island UK
San snova
default_cta
Ljubav je na selu
Štrumpfovi
Bijela kraljica
Britain's Got Talent
default_cta
Pun mjesec
Play logo
Play logo
Play logo