OGLAS

RTL-ov Dosje / Zbog pandemije koronavirusa eksplodiralo krijumčarenje kokaina! Jesu li Ploče postale glavna vrata za ulazak droge u Europu?

Rekordna zapljena kokaina u luci Ploče odjeknula je u svjetskim medijima

18.4.2021.
22:00
VOYO logo

Glavna vijest iz Hrvatske u svjetskim je medijima prošlog tjedna bila rekordna zapljena kokaina u luci Ploče.

Više od pola tone otkriveno u kontejneru s bananama posljednja je u nizu zapljena bijelog praha proteklih mjeseci, što samo potvrđuje podatke Europola da je krijumčarenje kokaina u pandemiji dosegnulo nezapamćenu točku. Pritom Hrvatska očito predstavlja važna vrata za ulaz droge u Europsku uniju. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Najveća otkrivena pošiljka

Na prvi pogled ništa sumnjivo. No, uz pomoć pasa, a potom i pila i drugih alata došlo se do jedne od najvećih ikada otkrivenih pošiljki kokaina u Hrvatskoj. Cijelom dužinom dna kontejnera bili su posloženi paketići sa bijelim prahom. Droga vrlo visoke čistoće na ulici bi vrijedila i do pola milijarde kuna.

''Ovaj kokain koji vidite ovdje pred sobom nije bio namijenjen hrvatskom tržištu, nego distribuciji tržištu nama susjednih zemalja'', izjavio je voditelj Službe kriminalističke policije PU dubrovačko-neretvanske Zoran Tikvica.

Kokain je, ne prvi put, bio skriven u kontejneru s bananama koji je iz Ekvadora krenuo još u veljači, oko Južne Amerike, preko Atlantika i Mediterana, da bi u luku Ploče stigao krajem ožujka.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

''Jedan od glavnih ulaza droge na ove prostore je preko luke Ploče, to se znalo i prjie, FBI to zna, DEA je ukazivala na tu rutu'', rekao je Slavko Sakoman, stručnjak za liječenje ovisnosti.

Image
Droga u Zaprešiću /

Glavni zagrebački policajac u RTL-u Danas: Istraga je trajala devet mjeseci, u akciji je sudjelovalo 66 policajaca

Image
Droga u Zaprešiću /

Glavni zagrebački policajac u RTL-u Danas: Istraga je trajala devet mjeseci, u akciji je sudjelovalo 66 policajaca

O zapljeni su izvijestile i svjetske agencije, s toliko droge na jednom mjestu dubrovačka interventna policija ništa nije prepuštala slučaju, s prstom na okidaču pola tone kokaina bilo je pod nadzorom i u prostorijama policije, duge cijevi bile su na ulazu i na krovu. Pošiljku je policija očito vrebala nekoliko tjedana, ali ostaje nepoznato tko ju je trebao preuzeti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Početkom ožujka - ista shema

''U ovom trenutku možemo samo reći da nitko nije uhićen. Upravo radi kriminalističkog istraživanja'', kazao je Ivan Pavličević, načelnik PU dubrovačko-neretvanske. Na pitanje jesu li očekivali da netko dođe po drogu, rekao je: ''Znači, ako nešto uvezete, očekujete da će to netko uzeti. Dakle, već je negdje izašlo u medijima, roba koja je došla od nekoga se preuzima - uzeta je legalna, ilegalna nije uzeta, dakle, kontejner se negdje vraća''.

Prošlotjedna je zapljena dosad najveća u nizu akcija u kojima je u samo posljednja četiri mjeseca otkriveno više od 700 kilograma kokaina, što je deset puta više nego u cijeloj prošloj godini.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Početkom ožujka ista shema - u Opuzenu je otkriven kokain iz Južne Amerike skriven u kontejneru s bananama, samo su tom prilikom počinitelji uhićeni jer su prekinuti u pretovaru droge. Unatoč rekordnim zapljenama, stručnjaci vjeruju da mnoge pošiljke prođu neotkrivene, posebno u manjim mjestima.

''Mislim da smo unatoč velikim zapljenama, što je za svaku pohvalu, još poprilično šuplji. Imate jednog čovjeka u luci Rovinj, Umag ili negdje i imate ulaz pet jahti na primjer noću. Što će taj čovjek napraviti ili što on radi? Jedino može pogledati dokumente i pustiti ih bez nadzora'', rekao je Hajrudin Merdanović, bivši načelnik kriminalističke policije PU Istarske.

Policijskom akcijom iz siječnja uhićena je skupina krijumčara u vili kraj Ploča. Koliko su skupine povezane nije poznato, no sve potvrđuje kako je posljednjih godina sve jači upravo balkanski narko kartel - neke procjene govore da je odgovoran za više od 60 posto kokaina koji ulazi u Europu, a okosnicu mu čine i hrvatski državljani.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Balkanska narko ruta

''Kroz kriminalne ćelije koje sudjeluju kroz organizaciju, financiranje, krijumčarenje i distribuciju kokaina prvenstveno na europskom narko tržištu. Radi se o državljanima jugoistočne Europe, prvenstveno državljanima Hrvatske, Srbije, Crne Gore i BiH'', kazao je voditelj Službe kriminaliteta droge MUP-a Dražen Rastović.

Snimkom su uhvaćene i akcije hapšenja beogradskih dilera kokaina iz sredine veljače. Balkansku narko rutu godinama prate kolege s portala Krik koje iznenađuju pošiljke ispod 100 kilograma.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

''To je možda i neki novi stil koji smo primijetili kod više grupa. Prije nekoliko godina su prevozile tone, a sad eto cjepkaju u manje količine. Oni kupuju kokain u Južnoj Americi, prevoze ga do Europe i prodaju ga dalje europskim bandama koji taj kokain prodaju kod kuće'', rekao je istraživački novinar iz Beograda Stevan Dojčinović.

A definitivno imaju kome. U zadnjih šest godina, sudeći prema testiranju otpadnih voda, u Hrvatskoj se konzumacija kokaina povećala 300 posto.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

''Ako gledate urbane sredine jer velika je razlika urbanih i ruralnih, ispada da je svaki deseti Hrvat probao kokain'', kazao je pomoćnik ravnatelja HZJZ-a za suzbijanje zlouporabe droga Željko Petković.

Akcije protiv dilera

Osim zapljena, policija je u posljednje vrijeme imala i uspješnih akcija protiv dilera. Prošlog je tjedna pala narkobanda u Zaprešiću, među desetoricom uhićenih je ni manje ni više nego ravnatelj vjerskog vrtića u kojem je pronađen dio droge.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sumnja se da je jedan od uhićenih progutao kokain, zbog čega je u bolnici u kritičnom stanju. Policija je i ovdje koristila sve moguće taktike, od tajnog snimanja i praćenja do prikrivenih istražitelja.

''Kriminalističko istraživanje je provođeno dugo, od srpnja prošle godine. Zasigurno, sve mjere i radnje koje smo poduzimali su uspješno provedene u cijelom tom razdoblju'', rekao je Marko Rašić, načelnik PU Zagrebačke.

I takvih akcija će sigurno biti još jer sve što se događa kod nas dio je šire europske kriminalne hobotnice. Baš je prošlog tjedna Europol u novom izvještaju upozorio da bi pandemija koronavirusa mogla godinama pogodovati organiziranom kriminalu u Europi koji će profitirati od gospodarske krize.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

A upravo se kokain krijumčari u nezapamćenim količinama, i to čišći nego ikad prije.

Brak na prvu Australija
Brak na prvu
Azbuka našeg života
Love Island: All stars
Hell's kitchen
default_cta
Poseta
Dosje Jarak
Obiteljske tajne
Alvin i vjeverice
San snova
default_cta
Svemirski gusar
Ljubavna zamka
Monte carlo
VOYO logo