DETALJI SA PRVOG ROČIŠTA ZAVADLAVU: / 'Filip se osjeća dobro, bojao sam se da neću to iskontrolirati'

Na pripremnom ročištu koje će biti zatvoreno za javnost i održano pod jakim mjerama sigurnosti,

30.7.2020.
8:58
Pixsell/Privatna arhiva

Za četvrtak u devet sati zakazano je pripremno ročište na Županijskom sudu u Splitu u slučaju trostrukog ubojstva, kako stoji u optužnici, "iz bezobzirne osvete", koje je 11. siječnja ove godine počinio Filip Zavadlav. Sutkinja Višnja Strinić odlučila je ročište zatvoriti za javnost, ali 24sata doznaju kako će na njemu sa strankama u postupku dogovoriti tehničke detalje, poput izvođenja dokaza i saslušanja svjedoka.

"Filip se osjeća dobro, pričao sam s njime prije ovog pripremnog ročišta. Bilo je jako važno da posluša moje instrukcije, sve se svodilo na to da zadrži mirnoću, da bude miran. On ima faze, bojao sam se da ja neću iskontrolirati, to ne bi bilo dobro ni za postupak, ni za njega. Popunio se, nije više ispijen i čisto dobro izgleda", rekao je za 24sata Branko Šerić, odvjetnik Filipa Zavadlava.

Suđenje pred velikim vijećem

"Možda ću otići do suda, iako ne vjerujem da ću ga uspjeti vidjeti, popričati sa sinom makar i na hodniku... Nije redovno ročište, ne može dolaziti rodbina, a ionako ga posjećujem u zatvoru u Gospiću", kratko je rekao Filipov otac Ante Zavadlav te dodao da zbog krvoprolića kojeg je počinio njegov sin nema problema sa susjedima ili Torcidom. Nije tražio policijsku zaštitu.

Nastavak suđenja na rasporedu bi trebao biti potkraj kolovoza ili početkom rujna. Već je poznato da će mu se suditi nekoliko dana zaredom pred velikim vijećem, što znači da će uz sutkinju Strinić biti još dvoje ovlaštenih sudaca i troje porotnika koji zasad nisu imenovani.

'Rasprava, za naše prilike, određena neobično brzo'

Zbog suđenja, splitski će sud, kao i sam Zavadlav biti pod jakim osiguranjem, jer je sutkinja Strinić, zbog ranijih napada na odvjetnika Branka Šerića i brata Stanislava Zavadlava, od šefa pravosudne policije zatražila maksimalnu pozornost.

"Ne osjećam se ugroženo, ali može se reći 'nikad dosta opreza'. O detaljima strategije obrane ne bih sad, nakon pripremnog ročišta znat ćemo više. Što se tiče Filipa, često sam u kontaktu te bih rekao da njegovo raspoloženje ovisi od dana do dana, pa tako i komunikacija, svaki put je drugačija. No u sudnici očekujem da će slušati moje upute, u pravnim aspektima mora biti po mome", komentirao je odvjetnik Šerić.

Šerić je objasnio da su na pripremnom ročištu vidjeli optužnicu te da su očekivali da se Zavadlav izjasni o krivnji, što on nije htio napraviti.

"Jednostavno je odšutio. Državno odvjetništvo je priložilo čitav niz dokaza i svjedoke" objasnio je Šerić i rekao da želi da svi svjedoci budu pozvani i daju svoj iskaz. "A posebno su mi zanimljivi vještaci, inzistirat ću da dođe cijeli tim, a ne samo jedan", rekao je odvjetnik i dodao kako je određena rasprava za 12. i 13. kolovoza što je, kako kaže, za njihove prilike, neobično brzo.

Filipa Zavadlava se tereti za trostruko teško ubojstvo za što može dobiti najviše 50 godina zatvora.

Možda će te zanimati

Telegram

Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču
Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču

Izdvojeno

Regionalni portali