UHIĆEN 'PERO KONJ' / Bračni par je nakon stravičnih zločina čekao 30 godina: 'Pronađi novog muža jer će ti sadašnji plivati Savom!'

Tereti se za mučenje i ubijanje po improviziranim zatvorima koje je sam osnivao po Orašju i okolnom selima

24.7.2021.
11:30
Provjereno/Nova TV
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Bračni par Maria Tunde Benković i Marko Benković već gotovo 30 godina, čekaju da Marko Vidović alias Pero Vincetić, zvan "Pero Konj", kojeg terete za ratne zločine završi u istražnom zatvoru, javlja Jutarnji list. Vidović posjeduje dvojno državljanstvo, hrvatsko i bosanskohercegovačko. Radi se o istoj osobi koja koristi dva imena

Županijsko državno odvjetništvo u Osijeku ovog je tjedna napokon uhitilo te pokrenulo istragu protiv Vidovića kojeg tereti za ratni zločin nad parom Benković i još osamdesetak drugih srpskih vojnih zarobljenika i civila.

Sumnja se da je u razdoblju od svibnja 1992. do lipnja 1993. kao zapovjednik 5. bojne Vojne policije HVO-a u Orašju, sam ili s podređenim pripadnicima HVO-a, nezakonito zatvarao, mučio fizički i psihički. 23 zatočena je ubijeno. Mučenje i ubijanje odvijalo se po improviziranim zatvorima koje je sam osnivao po Orašju i okolnom selima. 

Silovali su je i pokrali

Porijekom Mađarica, Maria Tunde Beković ispričala je za Jutarnji list da se u Orašje doselila 1987. nakon udaje za bosanskog Hrvata, Marka Benkovića. On se i sam pridružio HVO-u.

Vidović i jedan od njegovih policajaca najprije su odveli Marka te se isti dan vratili po Mariu, vezali joj oči i odvezli je nepoznati stan u Orašju. Silovali su ju i uz prijetnju oružjem prisilili je da ima preda sav novac i dragocjenosti.

Nakon toga Vidović ju je preko Hrvatske odvezao na mađarsku granicu, izbacio je iz auta i zaprijetio joj da se više nikad ne vraća natrag, te da pronađe novog muža jer će joj dotadašnji "plivati Savom".

Tijekom silovanja je zatrudnjela, a nakon prekida neželjene trudnoće više nije mogla imati djecu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Kako se spasio njezin suprug Marko?

Marko Benković je ispirčao da ga je Vidović držao zatočenoga u svom stožeru, gdje ga je zlostavljao, ozljeđivao i tjerao da mu služi. Zahvaljujući intervenciji jednog časnika HVO-a uspio se izvući te je u Zagreb morao na hitnu operaciju zbog nanesenih unutarnjih ozljeda.

Nakon toga otputovao je ženi u jednom mjestu na jugu Mađarske gdje i danas žive.

Možda će te zanimati

Telegram

Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču
Zaštitne maske za lice troslojne - 50 komada
22,12kn55kn
Mekane i udobne, pružaju zaštitu od 95%.
Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču

Izdvojeno

Regionalni portali