VARALI S LAŽNIM KREDITIMA NA DRUŠTVENIM MJERAMA: / Zagrebačka policija objavila kako je operirao osumnjičeni dvojac

Dvojac je osumnjičeni za lažno kreditiranje dok je jedan od njih prekršio prethodno mu izrečenu zabranu pristupa internetu

10.3.2021.
14:10
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Policijski službenici Policijske uprave zagrebačke dovršili su kriminalističko istraživanje nad 21-godišnjakom i 29-godišnjakom zbog sumnje u počinjenje četiri kaznena djela računalne prijevare, dok je 21-godišnjak sam počinio još jedno kazneno djelo neizvršavanja sudske mjere. Naime, kako javlja policija, sumnja se da su osumnjičeni s unaprijed stvorenom namjerom stjecanja protupravne imovinske koristi na društvenoj mreži kreirali dva lažna profila za kreditiranje pod nazivima „Brzi krediti“ i „Croatia krediti“, koje su otvorili i administrirali koristeći četiri druga profila pod raznim nazivima.

Na profilima su oglašavali kreditiranje građana na način da potencijalni klijenti nisu trebali ispunjavati uvjete kakvi vrijede u regularnom bankarskom poslovanju, u smislu uobičajenih financijskih instrumenta osiguranja, čime su građane dovodili u zabludu, dok kredite nikada nisu namjeravali realizirati. Po javljanju oštećenih na oglase, lažno bi im prikazali činjenice i zatražili od njih različite paušalne novčane iznose pod izlikom troškova obrade kredita.

Oštećeni bi potom u trgovinama kupovali različite platne bonove i osumnjičenima dostavljali kodove za unovčavanje, koje bi oni po zaprimanju koristili na dva profila internetske kladionice, kojima je 29-godišnjak iskoristivši povjerenje svojih poznanika došao u posjed, a zatim ih ustupio na korištenje 21-godišnjaku poradi obavljana novčarskih transakcija. Nakon izvršenih transakcija osumnjičeni bi ignorirali daljnje upite i komunikaciju sa oštećenima ili bi ih blokirali na društvenoj mreži.

Također se sumnja da je osumnjičeni 21-godišnjak postupio suprotno rješenju Županijskog suda, u kojem se istome određuje samostalna mjera opreza zabrane pristupa svim mrežnim stranicama i svim društvenim mrežama, čime je počinio i kazneno djelo „Neizvršavanje sudske mjere“. Ukupna materijalna šteta pričinjena ovim djelima iznosi oko 6100 kuna uz sumnju da je stvarni iznos štete višestruko veći. Nakon dovršenog kriminalističkog istraživanja kaznena je prijava dostavljena Općinskom državnom odvjetništvu u Zagrebu, dok je 21 godišnjak predan pritvorskom nadzorniku.

Možda će te zanimati

Telegram

Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču
Zaštitne maske za lice troslojne - 50 komada
22,12kn55kn
Mekane i udobne, pružaju zaštitu od 95%.
Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču

Izdvojeno

Regionalni portali