Novo vještačenje sudac Zdravko Majerović odredio je jer obrana tvrdi kako postoji medicinska dokumentacija da se Basa i prije inkrimiranog događaja u nekoliko navrata zbog psihičkih smetnji i postraumatskog stres

Zagrebački Županijski sud odredio je novo psihijatrijsko-neurološko vještačenje kako bi se utvrdilo je li Tomislav Viktor Basa, optužen za ubojstvo bankara Ibrahima Dedića 1999. godine, raspravno sposoban.

Novo vještačenje sudac Zdravko Majerović odredio je jer obrana tvrdi kako postoji medicinska dokumentacija da se Basa i prije inkrimiranog događaja u nekoliko navrata zbog psihičkih smetnji i postraumatskog stresa liječio u Zagrebu, Virovitici i Švicarskoj.

‘Basa je povremeno imao psihotična stanja’

Prije donošenja odluke o novom vještačenju, sudski vještak psihijatar Ante Bagarić dao je nalaz prema kojem je Basa u vrijeme počinjenja kaznenog djela bio ubrojiv.

”Točno je da je Basa povremeno imao psihotična stanja, no u psihijatrijskoj praksi mi moramo imati dokaz da je okrivljenik imao takve ili druge psihičke smetnje. Nova medicinska dokumentacija ili novi intervju s okrivljenikom mogli bi dovesti do promjene forenzičkih prosudbi”, smatra Bagarić.

Županijsko državno odvjetništvo u Zagrebu je podiglo optužnicu protiv Base 25. lipnja 2020. tereteći ga za ubojstvo vlasnika Promdei banke Ibrahima Dedića, počinjeno u Zagrebu 1999. godine.

U optužnici mu stavljaju na teret da je 3. srpnja 1999. oko 22,30 sati u Zagrebu, zajedno s još jednom osobom neutvrđenog identiteta, sukladno zajedničkom prethodnom dogovoru, a u nakani da Dedića liše života, pričekao njegov dolazak u zgradu u Ivekovićevoj ulici 17, u Zagrebu, u kojoj je stanovao.

Ispalili u Dedića 20-ak metaka

Nakon što je Dedić ušao u zgradu u njega su ispalili 20-tak streljiva iz automatskog pištolja i iz pištolja. Dedić je zadobio niz strijelnih ozljeda glave i tijela, koje su dovele do smrti.

Tomislava Viktora Basu je policija uhitila 30. siječnja 2020. godine, a čekala je nekoliko godina da iz inozemstva dođe u Hrvatsku kako bi potvrdila svoju sumnju da je na zagrebačkoj Peščenici ubio bankara Dedića. Basa je uhićen nekoliko dana nakon što je u Hrvatsku došao u posjet rodbini.