Play ponuda

STRAVIČAN RATNI ZLOČIN: / Uskoro započinje suđenje zapovjednicima srpskih postrojbi za pokolj u Voćinu

Image
Foto: prtsc Youtube

Optužnicu za zločin u Voćinu krajem 1991.

1.4.2016.
20:57
prtsc Youtube
Play ponuda

Prema optužnici, ova je skupina od srpnja do 15. prosinca 1991. godine činila zločine z selima na sjevernim obroncima Papuka, posebno Humu, Bokanima, Čeralijama i Voćinu. Cilj im je bilo rušenje državnog i društvenog ustrojstva Hrvatske, te odvajanje tog teritorija i stvaranje etnički čistog državnog prostora u funkciji velikosrpske ideje, odnosno "Velike Srbije".

Zapovjedni lanac

Naoružana paravojna postrojba koju je predvodio komandant štaba Borivoje Radosavljević raspustila je legalne organe vlasti i preuzela zapovjedništvo na tom području. U zapovjednom lancu uz Radosavljevića su, prema optužnici, bili i Rajko Bojčić, zapovjednik vojnog štaba u Voćinu, te Borivoj Lukić, zloglasni komandant "Zvečevskog odreda". Izdavali su naredbe civilima, zabranili opskrbu kruhom i ostalim živežnim namirnicama, vodili svim Hrvatima radnu obvezu bez plaćanja. Radilo se o najtežim poslovima, a pri tome su pljačkali njihovu imovinu, palili i minirali kuće, te gospodarske i sakralne objekte, zabranjivali sprovode i ukope Hrvata, te svakodnevno privodili, zatvarali, batinali civile i držali ih kao taoce. Za to vrijeme više od 50 mještana ubijeno je vatrenim i hladnim oružjem.

U optužnici je navedeno precizno na koji je način svaki od mještana ubijen, svako ime kao dokaz ratnog zločina. Dio mještana je strijeljan, dio zaklan, a dio njihovih tijela nakon ubojstva je spaljen.

Krvavi pir "Belih orlova"

Detaljno su opisana i teška mučenja mještana. Više od mjesec dana Franjo i Krešimir Dorić držani su zetočeni u metalnom kontejneru. Na lageru Sekulinci bili su zatvoreni i Drago Jurić i Franjo Banovac, dok su 19. kolovoza u Policijskoj postaji u Voćinu mučeni Ante Šimić, Ivica Dorić i Ivan Vučeta. Kao tamnica je korišten i podrum poslovnice "Jugobanke" u Voćinu, a dio zarobljenika su početkom prosinca 1991. godine predali pripadnicima "Belih orlova" koji su se na njima iživljavali.

Ova skupina optužena je za miniranje voćinske crkve "Svete Marije" u ranim jutarnjim satima 14. prosinca 1991. godine.

Optužnica je podignuta još u svibnju 2009. godine, iako je, kako se može vidjeti prema dostupnim podacima, spis formiran 1992. godine. Zločin su paravojne snage počinile prilikom povlaćenja, pa su hrvatski istražitelji prikupili brojne dokaze njihovog iživljavanja nad stanovništvom. Svi okrivljenici nedostupni su hrvatskom pravosuđu, no za njima su na snazi tjeralice. Sada je odlučeno da će im se suditi u odsutnosti.

Image
POGLEDAJTE ŠTO JE ŠEŠELJ GOVORIO I RADIO U RATU: /

‘Nijedan ustaša ne smije živ izaći iz Vukovara’

Image
POGLEDAJTE ŠTO JE ŠEŠELJ GOVORIO I RADIO U RATU: /

‘Nijedan ustaša ne smije živ izaći iz Vukovara’

Play ponuda
Play ponuda