Play ponuda

PRVI ČOVJEK INE NA SUDU U ZAGREBU: / Zoltan Aldott tvdi da nije zlorabio svoj položaj, a sud ima svoje tumačenje

Image

Je li predsjednik Uprave Ine Zoltan Sandor Aldott mobbingirao nekadašnju direktoricu Sektora korporativnih komunikacija Ine Žanu Goić Petričević i dao joj nezakonit otkaz?

14.6.2017.
8:22
Play ponuda

Općinski kazneni sud u Zagrebu smatra da nije kriv za to, kao ni Tomislav Thur, izvršni direktor poslovne funkcije Korporativnih poslova u Ini.

Preuzela privatni progon

Protiv njih dvojice postupak je pokrenula nekadašnja glasnogovornica Ine Žana Goić Petričević nakon što je dobila otkaz, koji je smtrala nezakonitim. Nakon što je tužiteljstvo odbacilo njezinu kaznenu prijavu, sama je preuzela kazneni progon dvojice čelnika Ine. Nakon prvog suđenja obojici je izrečena oslobađajuća presuda, no nakon žalbi viši je sud naložio ponovno suđenje.

'Nisam kriv', još je jednom izjavio Aldott koji se u utorak pojavio na Općinskom kaznenom sudu u Zagrebu. No, postupak nije dugo trajao. Sudac Marijan Bertalanič kao i prvi put donio je oslobađajuću presudu.

Nepostojeće kazneno djelo

Međutim, nije to učinio zato što misli da Aldott i Thur nisu krivi već zato što oblik kaznenoga djela koje se Aldottu stavlja na teret, točnije obliku zloporabe položaja i ovlasti, više ne postoji u novom hrvatskom Kaznenom zakonu. U pitanju je zakon koji je na snazi od 2013., a po mišljenju suca Bertalaniča u njemu nema kaznenog djela koje je opisano u optužnici protiv čelnih ljudi Ine.

Naime, prema nekim pravnim tumačnjima kazneno djelo zlouporabe položaja i ovlasti sada se može odnositi isključivo ili na ovlasti službenih osoba, ili pak na ovlasti odgovornih osoba, no samo onih koje su na čelu tvrtki s javnim ovlastima. Takvo tumačenje objavio je i Hrvatski sabor, precizirajući kako ovo djelo postoji samo kod zloporabe javnih ovlasti.

Play ponuda
Play ponuda