PROCURILI DETALJI / Poznati zagrebački psihijatar pod optužnicom zbog mita, a kada je uhvaćen nevješto se vadio: 'Tvrdio je da je slučajno ostavio novac'

Image
Foto: Pixsell/ Zeljko Lukunic

Tijekom istrage se Morović, kojem prijeti do pet godina zatvora, branio šutnjom

13.9.2023.
13:02
Pixsell/ Zeljko Lukunic
Play logo

Jedan od najpoznatijih hrvatskih psihijatara i psihoterapeuta Jadran Morović ovih je dana završio pod optužbom za korupciju. USKOK je protiv njega podigao optužnicu pred Županijskim sudom u Zagrebu i  tvrdi da je Morović s ukupno 1066 eura pokušao podmititi višu stručnu savjetnicu u Ministarstvu prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine.

Htio pogurati stvari oko otkupa državnog zemljišta

Prema USKOK-ovoj optužnici, kako doznaje N1, Morović je urgirao u Ministarstvu zbog otkupa nešto više od 400 kvadrata državnog zemljišta koje je tvrtki, čiji je suvlasnik, bilo potrebno za nastavak građevinskog projekta.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Još potkraj rujna 2021. tvrtka je Ministarstvu podnijela zahtjev za otkupom, no to do sredine prošle godine nije bilo riješeno. Zato se Morović, rekonstruirao je USKOK, uputio u Ministarstvo kako bi kontaktirao osobu zaduženu za konkretan predmet. Pronašao je savjetnicu koja je, kako će se kasnije ispostaviti, bila uvjerena da je Morović došao provjeriti čestice što ih je planirao otkupiti od države. No on joj je, navodi se u optužnici, dao list papira na kojem je pisalo “Dopuna zahtjeva” te je s unutarnje strane bila je pričvršćena novčanica od 500 kuna. To iznosi oko 66 eura.

Image
VELIKA AKCIJA USKOKA U SLAVONIJI /

HDZ-ovac i sudac među uhićenima: Istražitelji im pokucali na vrata zbog sumnje u korupciju i mito

Image
VELIKA AKCIJA USKOKA U SLAVONIJI /

HDZ-ovac i sudac među uhićenima: Istražitelji im pokucali na vrata zbog sumnje u korupciju i mito

Novac tek kasnije pronašla u spisu, sve odmah prijavila

Savjetnica, koja je uvjerila istražitelje kako nije vidjela novčanicu, poručila je Moroviću da ne može odmah uzeti njegov predmet u rad jer je zauzeta drugim slučajevima.
Zbog toga je on, navodi dalje USKOK, idući dan ponovno došao u Ministarstvo, ovoga puta s kuvertom u kojoj je bilo deset novčanica od po 100 eura. Ta kuverta nalazila se u većoj kuverti u kojoj je bila građevinska dokumentacija pa ju je službenica, stoji u optužnici, uzela ponovno ništa ne sluteći. Tek kasnije je novac pronađen u spisu.

“Pogledala sam u kuvertu koju je donio Morović i vidjela da se u njoj nalazi jedna manja kuverta. Unutra sam pronašla 1000 eura. O tome sam odmah obavijestila svog šefa, a novac smo stavili su sef”, svjedočila je tijekom istraga savjetnica.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dok je po šefovu nalogu slagala spis Morovićeve firme pronašla je i onih prvih 500 kuna. “I o tome sam obavijestila šefa”, potvrdila je. Morović je i idućih dana dolazio u Ministarstvo, no ona više s njim nije željela razgovarati.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Play logo

Po svemu sudeći. posumnjao je da je prijavljen. “Samo mi je kasnije poslao e-mail objašnjavajući nevješto kako je kod mene ostavio neki novac”, prisjetila se u svom iskazu tijekom istrage. Tijekom istrage Morović, kojem prijeti do pet godina zatvora, branio se šutnjom.

Laži sa mnon
Superstar
Život na vagi
90 dana: Životi samaca
Darcey & Stacey
default_cta
Ljubav je na selu
Ekstremne sestre
Ljubav u divljini
Britain's Got Talent
Play logo