ŠTO SE DOGODILO KOBNE NOĆI 2011.? / Je li fatalna ujna nagovorila maloljetnog nećaka da joj ubije muža? Zario mu je nož u prsa...

U sudskom procesu prepunom obrata za ubojstvo počinjeno u ljeto 2011. godine, Vrhovni sud dvaput je ukidao presudu pa je suđenje započeto i po treći put

16.9.2021.
9:12
Ivo Čagalj / PIXSELL
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Na Županijskom sudu u Splitu počelo je već treće suđenje u nizu Matiji Francu (27) i njegovoj ujni Slađani Novoselnik (35) zbog ubojstva Slađanina supruga Domagoja Novoselnika u Vrisniku na Hvaru u ljeto 2011. godine. Slađanu Novoselnik tužiteljstvo tereti da je tada maloljetnog nećaka, s kojim je bila u ljubavnoj vezi, poticala na ubojstvo svoga supruga, koje je on i počinio, piše Večernji list.

Suđenje će i po treći puta biti održano bez javnosti, a radi zaštite malodobne kćeri Slađane i Domagoja Novoselnik.

Zavela nećaka i uvjerila ga da je zlostavljana

Nakon što joj je dodijeljen predmet, sutkinja Višnja Strinić u protekle dvije godine šest puta je pokušala sazvati glavnu raspravu, ali ista je svaki puta bila odgađana. Večernji list piše kako jednom nije došao Franc jer nije imao novca za put do Splita, drugi puta njegova ujna, potom je on mijenjao odvjetnika, a onda je uslijedila i pandemija te potres na Baniji odakle su prvooptuženi i neki svjedoci.

U optužnici stoji da je Domagoj Novoselnik ubijen zbog ljubavne veze svoje supruge Slađane i nećaka Matije koji je iz Petrinje došao živjeti k njima i kojeg je zaposlio u svojoj tvrtki na Hvaru. Slađana Novoselnik je, prema optužnici, s nećakom započela ljubavnu vezu kada je ovome bilo 15 godina te ga potaknula na zločin uvjeravajući ga da je muž zlostavlja. Kada je Franc ubio ujaka zarivši mu nož u prsa, imao je 17 godina.

Ujaku zabio nož u prsa

Slađani Novoselnik tužiteljstvo stavlja na teret da je, želeći se osloboditi supruga, svakodnevnim telefonskim razgovorima i neposrednim kontaktima nećaku opisivala načine na koje je njezin suprug tuče i zlostavlja ponavljajući mu da mrzi supruga i da bi bila sretna da ga nema. Izazivala je svađe sa suprugom pred Francom, stvarajući time kod njega osjećaj mržnje i ljubomore s ciljem da kod malodobnika stvori odluku da svog ujaka usmrti, što je na koncu i učinio 30. lipnja 2011. godine u 23 sata u obiteljskoj kući tijekom zajedničkog druženja. Ujaka je ubo nožem u prsa, a ovaj je na licu mjesta izdahnuo.

Na prvom suđenju Slađana Novoselnik osuđena je na 22 godine zatvora, a njezin nećak na maksimalnih 10 godina maloljetničkog zatvora zbog ubojstva iz osobito niskih pobuda. No, Vrhovni sud je ukinuo presudu navodeći kako i optuženi mladić negira ulogu ujne.

Vrhovni sud dvaput ukidao presudu

Na drugom suđenju u rujnu 2017. godine došlo je do obrata kada je sudsko vijeće oslobodilo Slađanu Novoselnik , držeći kako nema dokaza da je ubojstvo počinjeno na njezin nagovor, dok je Matija Franc osuđen na osam godina zatvora. U lipnju 2019. godine Vrhovni sud ukida i tu presudu, taj put zbog proceduralnih razloga, jer na suđenju nisu pročitani iskazi svih svjedoka.

Slađana Novoselnik tvrdila je da s nećakom nije bila u ljubavnoj vezi i da ga nije poticala na ubojstvo supruga te smatra da je ona žrtva. Večernji list piše kako su uhvaćena pisma koja su ujna i nećak potajno razmjenjivali u zatvoru na Bilicama, a u kojima je on ispočetka priznao krivicu, a kasnije za zločin okrivljavao nju. On se na koncu oženio, a ona živi s majkom u Virovitici, dok je njezina kći povjerena na skrb majci ubijenog Domagoja koja živi na Hvaru. Slađana Novoslenik nastoji se sudskim putem izboriti za skrbništvo nad djetetom.

Možda će te zanimati

Telegram

Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču
Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču

Izdvojeno

Regionalni portali