OTKRIVENO KAKO SE IZVLAČIO NOVAC S EKONOMSKOG FAKULTETA: / Isplaćene tisuće kuna za nagrade, a studenti ih nikada nisu dobili

Kako se nekontrolirano praznila blagajna na Ekonomskom fakultetu u Zagrebu i u godinama nakon što se 2008.

1.9.2017.
7:54
PIXSELL/Net.hr

Ona je tužbom protiv Ekonomskog fakulteta tražila od suda da poništi otkaz koji je dobila prije točno sedam godina, u kolovozu 2010., nakon što je iz fakultetske blagajne izvučeno 160 tisuća kuna. Nedugo prije toga suspendiran je dotadašnji dekan Darko Tipurić.

Tko je preuzeo nagrade studenata?

Osim toga, tijekom 2009. nestao je i dio od 34.400 kuna podignutih za isplatu Dekanovih nagrada. Naime, nagrađeni studenti nikada ga nisu dobili, a nikad nije ni vraćen u blagajnu. Na isplatnici, utvrđeno je, nije bilo ni potpisa dekana, ni Sanje Šporčić, kao tadašnje šefice Službe financija i računovodstva. Tijekom postupka je utvrđeno da 3200 kuna nagrađeni studenti nisu preuzeli. Gdje je novac završio, ne zna se.

Iz blagajne je, prema onome što se moglo čuti tijekom procesa, podignuto i 16 tisuća kuna za isplatu 'Nagrada Mijo Mirković', ali ni ta sredstva studenti nisu preuzeli.

Blagajnica uzela 160 tisuća kuna

Godinu kasnije, 2010., slučaj se ipak malo iskristalizirao jer se pod optužbom za podizanja 160 tisuća kuna našla tadašnja blagajnica Ekonomskog fakulteta Viktorija Belošić, no čelni ljudi zamjerili su i Sanji Šporčić što nije dovoljno dobro nadzirala financije. Čak je i ona tada zaradila kaznenu prijavu, no postupak protiv nje je, zbog izmjene Kaznenog zakona, koji više ne poznaje 'nesavjestan rad u službi' kao kazneno djelo, obustavljen.

Sada je tvrdila da Ekonomski fakultet nije imao dobro ustrojenu unutarnju kontrolu. 'Radila sam sve što sam mogla, no provjeravati svaki dan etičnost i profesionalnost zaposlenika Službe za financije i računovodstvao nije bilo izvedivo', tvrdila je u tužbi kojom je tražila poništenje otkaza koji je dobila kada je revizija utvrdila manjkove u fakultetskoj blagajni. 'Svi su odgovorni za ono što se na fakultetu događalo, pa nije opravdano da samo ja budem kažnjena otkazom', naglasila je.

Sumnjive isplate za honorare asistentima

Iako je u međuvremenu utvrđeno da je najvjerojatnije blagajnica izvukla s fakultetskog računa 160 tisuća kuna, Sanja Šporčić izgubila je povjerenje tadašnje dekanice Melite Kovačević. Krađa novca dogodila se u vrijeme upisa, kada su se u blagajnu slijevala značajna novčana sredstva, a revizija je ubrzo nakon toga utvrdila brojne nesuglasnosti kod isplate nagrada studentima.

Tijekom postupka ispostavilo se kako Sanja Šporčić nije željela dekanici omogućiti uvid u financijske podatke o honorarima znanstvenih novaka i asistenata u 2009. godini, niti podatke o honorarima nastavnika koji su te godine radili u Međunarodnoj ljetnoj školi. Tek u veljači 2010. sa sudskim nalogom pretražena su računala u računovodstvu. Otkaz joj sud nije poništio.

Možda će te zanimati

Telegram

Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču
Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču

Izdvojeno

Regionalni portali