OTKRIVENI GRIJESI IZ PROŠLOSTI DANAS UHIĆENOG SUCA: / Pucao iz nelegalnog pištolja, kolega ga spasio od pretresa imovine

Image

Uhićeni sudac Mihael Kovačić 2015. je pucao iz pištolja kojeg je ilegalno posjedovao, a njegov je kolega sa Županijskog suda u Sisku policiji je odbio izdati nalog za pretres

17.2.2021.
15:05

U velikoj akciji USKOK-a, PNUSKOK-a i policije u srijedu je uhićeno više ljudi, a među njima je i stečajni sudac zagrebačkog Trgovačkog suda Mihael Kovačić. Sumnja se da je on sudjelovao u malverzacijama sa stečajevima.

Jutarnji piše da je Državno sudbeno vijeće na sjednici održanoj 11. veljače odlučilo je da se Mihael Kovačić, sudac Trgovačkog suda u Zagrebu, razrješava sudačke dužnosti s 30. travnja 2021., na vlastiti zahtjev. Postavlja se pitanje je li privedeni sudac znao za predstojeću akciju USKOK-a?

No, ovo mu nije prvi grijeh. Naime, prije šest godina ga je policija prijavila zbog nedopuštenog posjedovanja oružja i pucnjave u dvorištu njegove vikendice. Inače strastvenog lovca Kovačića, policija je zaustavila po odlasku iz vikendice. Priznao im je da je pucao te im predao dva pištolja HS2000 koja je imao kod sebe. Jednog je držao ilegalno.

Zaštitio ga kolega

Ali, njegov kolega, dežurni sudac istrage Županijskog suda u Sisku, odbio je izdati nalog za pretres Kovačićeve vikendice, automobila i stana, pa policija nikad nije utvrdila je li imao još ilegalnog oružja. Kasnije se Kovačić sam pojavio u policijskoj postaji te predao četiri puške, revolver i streljivo registrirano na njegovo ime.

"Upucavao sam oružje, to je lovačka praksa. Moja vikendica je udaljena 300 metara od najbližih kuća. Predao sam policiji oružje, među njima i pištolj koji sam taj dan dobio od poznanika na provjeru. Znanac iz viđenja kojem ne znam ime, ponudio mi je pištolj za kupnju tog jutra u kafiću. Išao sam ga isprobati", rekao je sudac Kovačić za Večernji u veljači 2015.

Dodao je i kako mu je sve bilo sumnjivo. "Previše je slučajno da mi netko da pištolj na provjeru i da me isti dan uhapse. Radim u predstečajnim nagodbama u nekim slučajevima suca Kolakušića, sve je to osjetljivo", rekao je.

Nije dragovoljno predao oružje

Dodao je i kako je dragovoljno predao oružje, no policija ga je demantirala. "U trenutku kad počne postupanje policije, dobrovoljna predaja oružja više se ne shvaća kao predaja oružja u sklopu akcije 'Manje oružja, manje tragedije", bio je odgovor policije.

Nije utvrđeno tko je bio sudac koji je odbio policiji dati nalog za pretres, što je u ovakvim slučajevima inače uobičajena praksa. Nije poznato ni je li Kovačić kazneno odgovarao zbog tog incidenta.

Možda će te zanimati

Telegram

Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču
Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču

Izdvojeno