'BIO SAM U RATU, POTREBAN MI JE MIR' / Nožem od 17 cm brutalno usmrtio stanodavku u centru Zagreba: 'Odležao bih u bolničkoj ustanovi‘

'U odnosu na moje to duševno stanje, kao posljedica rata valjda, zatvor mi smeta i potreban mi je mir. Pa ako bi se moglo predložiti da idem u bolničku ustanovu odležati', kazao je optuženi

26.10.2021.
16:44

Umirovljenog sudionika Domovinskog rata Amira E. (44) Županijski sud u Zagrebu tereti da je krajem travnja ove godine u podstanarskom stanu u centru Zagreba nožem usmrtio stanodavku Jasnu Z. (74). Njoj je, prema optužnici, tijekom svađe te nakon fizičkog obračuna zadao oguljotine kože vrata i ramena, nakon čega joj je nožem dužine oštrice 17 cm zadao ukupno 26 reznih rana po tijelu, od kojih je najteža bila ona karotidne arterije na vratu zbog koje je žena izgubila svijest i pala na tlo, piše Jutarnji list.

Iako je nesretna žena prevezena u bolnicu, 5. svibnja je podlegla ozljedama. Nož kojim je osumnjičeni počinio zločin je pronađen tijekom očevida, odložen na komodi u hodniku.

Teške psihičke smetnje okrivljenika

U vještačkom nalazu vještak psihijatar je zaključio da se kod optuženog radi o teškim psihičkim smetnjama koje su verificirane pod tri ozbiljne dijagnoze. "U skladu s time, kao i kroz medicinsku dokumentaciju u spisu, u inkriminirano vrijeme bio je bitno smanjeno ubrojiv. Činjenica da on može rekonstruirati događaj, ali ne u potpunosti, je analogna ocjena. U svakom slučaju smatram pozitivno što okrivljeni shvaća važnost psihijatrijskog tretmana. S obzirom na to da se radi o težim smetnjama i bitno smanjenoj ubrojivosti tempore criminis, ukoliko ne bi bilo provedeno psihijatrijsko liječenje, postoji rizik od ponavljanja sličnog ili težeg kaznenog djela", kazao je vještak psihijatar.

Osumnjičeni je na mišljenje vještaka psihijatra dodao sljedeće: "U odnosu na moje to duševno stanje, kao posljedica rata valjda, zatvor mi smeta i potreban mi je mir. Pa ako bi se moglo predložiti da idem u bolničku ustanovu odležati".

Dvije svjedokinje opisale su trenutke kad se doznalo za stravičan zločin.

'Gospođa Jasna nas je često fizički napadala'

"Bilo je oko 6.30 sati toga dana kad je netko pozvonio na vrata. Dijete se spremalo za školu, a ja sam požurila otvoriti. Ispred je bio gospodin optuženi i u ruci je držao nož. Bio je krvav, točnije jedna strana lica mu je bila krvava, ali ne znam je li to bio rez ili trag krvi. Rekao mi je: 'Pozovi policiju'. Pitala sam što se dogodilo pa je rekao da su se on i susjeda Jasna potukli noževima ili nožem. Na to sam pitala kako je ona pa je rekao da ne zna kako je. Nisam se usudila ući u stan nego sam zatvorila vrata i zvala policiju koja je došla za 10-ak minuta. A gdje je on otišao nakon toga, ne znam", prisjetila se predstavnica suvlasnika zgrade, 49-godišnja K.D.M.

Kazala je da je s pokojnom susjedom, kao i nekolicina drugih susjeda, bila u lošim odnosima. "Gospođa Jasna nas je često fizički napadala, vješala nam je stalno nešto na vrata, bacala izmet ispod balkona. Unazad 20 godina iznajmljivala je stan. Podstanare je često mijenjala. Uglavnom su to bili muškarci samci. Iz stana se često čula buka i svađa, a podstanare je često izbacivala iz stana bez stvari pa je intervenirala policija. I optuženi je bio podstanar, a to znam jer je ulazio i izlazio iz stana, pušio ispred zgrade... Možda je u stanu stanovao tri mjeseca, ne znam točno", kazala je K.D.M., na što se nadovezao optuženi i rekao da je u stanu živio "jedva mjesec dana".

Predstavnica suvlasnika zgrade dodala je da se pokojne susjede bojala da ju fizički ne napadne "jer je često izazivala svađu, prijetila preko balkona".

"A da je u tom stanu bilo tučnjave znam jer su ti podstanari, koji su bili sitnije građe, istrčavali iz stana van i meni zvonili. Bili su uplakani i pitali me što da rade, a na upit što se dogodilo, odgovarali su da ih je fizički napadala i izbacivala iz stana", rekla je.

Druga stanarka zgrade A.M. je kazala da je to jutro ubojstva kroz otvoren balkon čula lupanje. "Čula sam ženski glas i galamu pa onda i zapomaganje: 'Pomognite, upomoć!' Muški glas pak nisam čula. I onda sam čula lom stakla, kao da je netko razbio prozor ili neku veću staklenu površinu. Zatim je nastao tajac. Tu susjedu ne poznajem. Jednom sam ju srela u prolazu kad je išla iz šetnje sa psom", zaključila je druga svjedokinja.

Možda će te zanimati

Telegram

Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču
Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču

Izdvojeno

Regionalni portali