UŽAS U ZAGREBU / Muškarac (57) se zapalio na Markovu trgu, Vlada potresena. Liječnik: 'Ovako nešto nismo imali godinama'

Image
Foto: RTL

Ravnatelj KBC-a Sestre milosrdnice dr. Davor Vagić kazao je da je čovjek u veoma teškom stanju i da se provode svi postupci intenzivnog liječenja.

11.6.2024.
9:59
RTL
VOYO logo

Oko 9.40 sati ispred zgrade Vlade RH na Markovom trgu muškarac se polio benzinom i zapalio. Prevezen je u Kliniku za traumatologiju. U životnoj je opasnosti i liječnici mu se bore za život. Muškarac (57) ima opekline četvrtog stupnja i zahvaćena mu je gotovo cijela površina tijela.

TIJEK DOGAĐAJA:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

14.40 - Policijska uprava zagrebačka (PUZ) izvijestila je da uz rukovođenje zamjenika Županijskog državnog odvjetništva provodi očevid na Markovu trgu gdje se u utorak, kod ograde blizini zgrada Vlade i Sabora, oko 9,37 sati samozapalio muškarac. PUZ je izvijestila da je policajac koji obavlja poslove osiguranja uočio mušku osobu kako se polijeva tekućinom, te je krenuo prema muškarcu koji se u tom trenutku samozapalio. Policajac je aparatom za gašenje požara odmah krenuo gasiti samozapaljenog muškaraca te ubrzo ugasio plamen, a po dolasku hitne medicinske pomoći, ozlijeđeni muškarac je hitno prevezen u zagrebačku Kliniku za traumatologiju.

Prema informacijama liječnika, muškarac je teško ozlijeđen i životno ugrožen. Predstojnik Klinike za traumatologiju KB Sestre Milosrdnice Dinko Vidović rekao je da je riječ o 57-godišnjaku koji je zadobio oekline četvrtog stupnja koje su zahvatile cijelu površinu tijela te je životno ugrožen.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

14.17 - Što se mora dogoditi da se osoba odluči za takav jedan stravični čin odnosno u kakvom stanju mora biti da učini tako nešto, objasnio je za RTL psihijatar dr. Goran Arbanas. Kazao je da postoje dvije okolnosti u kojima se to može dogoditi. Više pročitajte ovdje:

Image
MUŠKARCU SE BORE ZA ŽIVOT /

Psihijatar Arbanas komentirao slučaj samozapaljenja ispred Vlade: 'Bizaran način samoozlijeđivanja'

Image
MUŠKARCU SE BORE ZA ŽIVOT /

Psihijatar Arbanas komentirao slučaj samozapaljenja ispred Vlade: 'Bizaran način samoozlijeđivanja'

14.04 - Muškarac je iz Koprivnice, a radio je jedno vrijeme u Virju. U HŽ Cargu je radio kao strojovođa. Godinu dana je u mirovini, a imao je zdravstvenih problema. "Ugodan, dobar kolega, ništa nije moglo naslutiti da će se takvo nešto dogoditi", kazali su u nevjerici kolege za RTL.  "Tužni smo i iznenađeni. Želimo mu brz oporavak i molimo za njega", dodaju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

13.18 - Liječnica koja je prva dotrčala do muškarca je saborska liječnica dr. Gordana Štajminger. "Dobili smo dojavu iz Vlade da se zapalio čovjek, dotrčali smo do njega, već je bio ugašen, ali s opeklinama po cijelom tijelu jer se kompletno zalio benzinom. Disao je, bio kontaktibilan i samo je vikao: 'Vrećica,vrećica.' Valjda je mislio na vrećicu koja je bila blizu njega. Dali smo mu injekciju opijata, kisik i Hitna ga je odvezla u Draškovićevu", rekla je Štajminger za 24 sata. Više pročitajte ovdje:

13.12 - Riječ je o 57-godišnjaku, a bio je zaposlenik u HŽ Cargu. Više pročitajte ovdje:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

13.00 - Zagrebačka policija oglasila se o tragičnom događaju koji je šokirao Hrvatsku.

Kako je priopćeno, policija je zaprimila u 9.37 sati dojavu da se izvan ograde na južnoj strani Trga svetog Marka osoba zapalila. Policijski službenik koji obavlja poslove osiguranja uočio je mušku osobu kako se polijeva tekućinom te je krenuo prema muškarcu koji se u tom trenutku samozapalio. Više pročitajte ovdje:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

12.45 - "Mislio sam da se čovjek polijeva vodom jer mu je vruće", kazao je za očevidac tragičnog događaja za Jutarnji list. "Stajao sam na ulazu u Sabor i čekao, došao je muškarac ispred ograde, oko 60 godina, visok 180, u trenirci, s kapom na glavi i vrećicom u ruci. Izgledalo je kao da se pokušava rashladiti. Nisam osjetio miris benzina. Da sam osjetio, odmah bih reagirao", kazao je te dodao da je potom naišao mladić Plenkovićeva osiguranja te ga je očevidac upozorio kako se događa nešto čudno.

"Dečko je odmah krenuo prema njemu, vikao "Gospodine, gospodine", u tom je trenutku ovaj spustio bocu, izvukao upaljač iz džepa i kresnuo!", kazao je potreseni očevidac dodajući da je plamen bio trenutan. Osiguranje je uzelo vatrogasni aparat i počelo gasiti plamen s čovjeka. "Ja ga nisam čuo da je rekao riječ. Pao je na koljena nakon nekoliko minuta tek, a onda su dotrčali i drugi ljudi iz osiguranja, policije, a onda i doktorica iz saborske ambulante", ispričao je očevidac.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

12.30 - Vlada Republike Hrvatske oglasila se nakon jutrošnjeg tragičnog događaja u kojem se muškarac samozapalio na Markovu trgu. Glasnogovornik Vlade Marko Milić istaknuo je da su svi u Vladi potreseni tom viješću. Više pročitajte ovdje:

12.00 - Liječnici zagrebačke Traumatološke bolnice izvijestili su da je muškarac u teškom stanju te da je zadobio opekline četvrtog stupnja. Više pročitajte ovdje:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

11.40 - Neslužbeno doznajemo da je muškarac sa sobom nosio dvije plastične boce s tekućinom.

11.00 - Ivan Penava izjavio je nakon sjednice Predsjedništva DP-a da je potresen tragičnim događajem. Izrazio je nadu da će ozlijeđeni muškarac preživjeti. Više pročitajte ovdje:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

10.20 - Neslužbeno doznajemo, muškarcu je 90 posto tijela izgorjelo.

10.15 - Ispred zgrade Vlade je bio i zastupnik stranke Možemo Damir Bakić koji nam je u telefonskom razgovoru kazao da je uočio muškarca koji se polijeva i potrčao do zaštitara u Skupštini, ali su, kaže, brži bili policajci iz Banskih dvora koji su dotrčali s vatrogasnim aparatima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U šoku sam, ne mogu doći sebi", kazao je Bakić.

10.00 - Ravnatelj KBC-a Sestre milosrdnice dr. Davor Vagić kazao je za Danas.hr da je čovjek u veoma teškom stanju i da se provode svi postupci intenzivnog liječenja. Više pročitajte ovdje:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

9.55 - Premijer Andrej Plenković sa suradnicima, čim je saznao za nesretni događaj, izašao je na Markov trg. Više pročitajte ovdje:

9.50 - Na teren su pristigli pirotehničari. Policija je potvrdila da se muškarac zapalio izvan ograde, s južne strane Markova trga. Prilaz Markovu trgu je blokiran, policija ne pušta nikoga, ostavljen je samo malen prolaz za zaposlenike i stanare.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image

Suicidalne i depresivne osobe u Hrvatskoj savjetodavnu pomoć mogu dobiti na više mjesta, a postoji i nekoliko telefonskih brojeva na kojima mogu zatražiti za psihološku pomoć:

Centar za krizna stanja i prevenciju suicida: 01 2376 335 (radi od 0 do 24 sata)

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Plavi telefon: 01/4833888 (plavi-telefon@zg.t-com.hr)

Psihološki centar TESA: 01/4828888 (psiho.pomoc@tesa.hr)

Tekst se nastavlja ispod oglasa
FNC 18
Gledaj uživo 13.srpnja
VOYO logo