REAGIRAO KOHOM / Liječnicu na Lošinju napao pacijent. Na bolovanje nije mogla jer ju nitko ne može zamijeniti...

Image
Foto: Ilustracija/Shutterstock

Tvrde da se pacijenti sve češće koriste nasiljem, a 'svemu doprinosi i to što zdravstvena administracija konstantno stigmatizira obiteljske liječnike jer ih vrlo često indirektno ili direktno označava kao krivce zbog neorganiziranosti i propusta u zdravstvenom sustavu'

9.3.2023.
9:10
Ilustracija/Shutterstock
VOYO logo

Koordinacija hrvatske obiteljske medicine (KoHOM) objavila je priopćenje u kojem se osvrću te osuđuju napad na liječnicu obiteljske medicine.

Nju je na radnom mjestu u ambulanti na otoku Lošinju napao pacijent, fizički joj je prijetio smrću, a onda je uslijedio još jedan šok, kažu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Napadnuta liječnica, iznimno potresena nije mogla otići na bolovanje - jer ju nitko ne bi mogao zamijeniti. Štoviše, spomenuta doktorica uz svoju radi i zamjenu za drugu ambulantu pa bi, ako ode na bolovanje, dvije ambulante ostale bez liječnika.

Image
I LIJEČNIČKA KOMORA /

Beroš osudio napad na virovitičku psihijatricu: 'Želimo joj snagu da nastavi liječničku misiju'

Image
I LIJEČNIČKA KOMORA /

Beroš osudio napad na virovitičku psihijatricu: 'Želimo joj snagu da nastavi liječničku misiju'

"Na Lošinju su samo četiri ambulante koje pokrivaju otoke Cres, Lošinj, Ilovik i Unije. Liječnici ne mogu otići na bolovanje ili godišnji. Zaduženi su za mrtvozorstvo, a u sezoni za veliki broj turista. Slika je to stanja na otocima u kojoj se primarni zdravstveni sustav urušava, a na što KoHOM nadležne godinama upozorava", stoji u priopćenju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tvrde da se pacijenti sve češće koriste nasiljem, a "svemu doprinosi i to što zdravstvena administracija konstantno stigmatizira obiteljske liječnike jer ih vrlo često indirektno ili direktno označava kao krivce zbog neorganiziranosti i propusta u zdravstvenom sustavu."

"Sjetimo se sramotnih izjava s najviših pozicija zdravstvene administracije da su obiteljski liječnici neradnici, da su krivi za veliku smrtnost zbog COVIDA-19 i slično. KoHOM poziva nadležne institucije, prvenstveno Ministarstvo zdravstva te DORH, domove zdravlja i ostale da poduzmu sve mjere kako bi se nasilje prema zdravstvenim djelatnicima, a zbog čega su oštećeni i svi ostali pacijenti - zaustavilo. Pozivamo ih da liječnicima obiteljske medicine i medicinskim sestrama omoguće sigurne uvjete za rad, bolju pravnu i fizičku zaštitu kako bi savjesno, odgovorno, predano i na dobrobit pacijenata mogli obavljati svoj posao. Domovi zdravlja trebali bi osigurati da mjesta posebnih dežurstava čuvaju zaštitari", napisali su iz KoHOM-a.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Hell's kitchen
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo