Umirovljenik iz središnje Hrvatske, optužen za spolno zlostavljanje vlastite unuke predškolske dobi, dobio je nepravomoćnu kaznu zatvora u trajanju od četiri godine na Županijskom sudu u Zagrebu.

Kako piše Večernji list, vrijeme koje je proveo u istražnom zatvoru je uračunato u kaznu, a bio je pritvoren od 29. listopada 2020. do 28. siječnja 2021. Mjere opreza kojima mu je zabranjeno uspostavljanje bilo kakve komunikacije sa žrtvom su mu produljene.

Djevojčica sve ispričala majci, ona joj prvo nije vjerovala

Umirovljenika se optužnicom teretilo da je u listopadu prošle godine spolno zlostavljao unuku s kojom je živio u istom kućanstvu, prenosi Večernji list. Ona se u dva navrata požalila majci, no majka joj prvo nije povjerovala. Majka je smatrala da njezin otac, dakle djed djevojčice, ne bi tako nešto napravio svojoj unuci. Kasnije je djevojčica sve ispričala vrtićkim odgajateljima. Oni su odmah zvali policiju te su već o svemu obavijestili roditelje. Dijete je vještačeno tijekom sudskog postupka, a poslije toga su vještaci zaključili da je dijete sposobno razlikovati laži od istine. To znači da dijete može dati vjerodostojan iskaz.

Premda ne postoji niti jedan direktni svjedok događaja, sud je smatrao da je u dovoljnoj mjeri utvrđeno što se dogodilo pa je zato donio osuđujuću presudu. Prema pisanju Večernjeg lista, olakotna okolnost za optuženog djeda zlostavljača bile su starija životna dob i neosuđivanost.