Gulaš s krumpirima, a za desert jabuka - takav je meni Osnovne škole Ivan Gundulić u Zagrebu. No da se učenike pita, bio bi puno drukčiji.
Paštete, parizera, čokoladnih prerađevina - u zagrebačkim školama uglavnom više nema.
Jelovnici su zdraviji, no neke stvari djeca ne mogu prožvakati.
Najviše djece u školi jede upravo u Zagrebu - 90%, i u krapinsko
zagorskoj županiji. S druge strane - u splitsko dalmatinskoj
županiji u školi se hrani njih 12% - u dubrovačko - neretvanskoj
tek 9%.
Problem je što nemaju vlastite kuhinje - objašnjavaju u školi
Lapad - u koju ide 911 malih Dubrovčana - uskoro će konačno
dobiti kuhinju, a dotad...
"Dio učenika je riješen kroz projekt produženog boravka... najveći dio donosi od doma kvalitetnu marendu", rekla je Mirjana Kaznačić, ravnateljica O.Š. Lapad.
Podatke o tome tko ima kakvu marendu prikupilo je Ministarstvo obrazovanja - otkrilo se da 1000 djece u Hrvatskoj dnevno pojede jedan jedini obrok - ovaj u školi. Problem je najveći u bjelovarsko-bilogorskoj i međimurskoj županiji.
"Sa stajališta javnog zdravstva je prehrana u školama najjači alat protiv svih nepravilnosti u prehrani. treba pronaći sredstava da se u svim školama pokuša organizirati prehrana u svim osnovnim školama", kazala je Ivana Pavić Šimetin, pomoćnica ravnateljice HZJZ .
Problema ima s obje strane: 1,5% djece je pothranjeno - 30% ima prekomjernu tjelesnu težinu.
Rješenje pokušava pronaći Ministarstvo obrazovanja - na raspolaganju su im i fondovi EU.