Britanski znanstvenici sa Sveučilišta u Warwicku proučavali su blagotvorne učinke jagoda na naše kardiovaskularno zdravlje, osobito u sprječavanju razvoja bolesti srca, te dijabetesa.
Profesor Paul Thornalley bio je na čelu tima koji je otkrio da su ekstrakti koji sadrže jagode u stanju aktivirati protein u našem tijelu pod nazivom Nrf2. Protein je pokazao da se njegovom aktivacijom povećavaju - kako antioksidativna, tako i druga zaštitna svojstva. Ovaj protein također djeluje na smanjenje masnoće u krvi i kolesterol, odnosno glavne krivce koji dovode do kardiovaskularnih bolesti.
Prethodno je utvrđeno kako se konzumacijom jagoda nakon obroka može uspješno održati razina glukoze u krvi, te lipoproteine zadržati na niskoj gustoći. Drugim riječima, jagoda smanjuje 'loš' kolesterol, odnosno rizik od dijabetesa i bolesti srca.
Za razliku od prethodnih istraživanja, ovo je prvi put da se dokazalo kako se ekstrakti jagode aktivno stimuliraju proteine koji nam nude zaštitu protiv bolesti.