10 genijalnih stvari kojih ne bi bilo da nije Japana

shimmer fallback

Nevolje koje se događaju u Japanu su samo dio niza nevolja koje pogađaju cijeli planet i tiču se svih nas koji na njemu živimo i planiramo ostati.

19.3.2011.
23:22
Play logo

1. Nintendo

Video igre nisu izmišljene u Japanu, nego u Americi, ali je industrija arkadnih strojeva ušla u svoje zlatno doba kada su napravljeni Space Invaders i Pac-Man. Nintendo je digao cijelu industriju kućnih konzola na noge nakon kraha u osamdesetima, a tu je još i danas, kao jedan od tri proizvođača konzole nove generacije. Da ne govorimo o ručnim, te o Super Mariu.

2. Playstation

Drugi proizvođač konzole nove generacije je Sony, a Playstation u svim svojim verzijama je jedina globalno popularna konzola, Xboxu se čude u Istočnoj Aziji, a Wii-ju uglavnom u ostatku svijeta. Japanske videoigre smo do kraja mogli upoznati preko PS-a, sve one survival horore, RPG-ove, tučnjave, plesne igre i Metal Gear Solid.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa

3. Ninje

Apsolutni sinonim za kul kakvog znamo (obučen u crno i s više supermoći od prosječnog superheroja) je plod mašte. U doba feudalnog Japana i stalnih ratova stvorila se potreba za objedinjavanjem vještina preživljavanja. Više je pravaca i škola radilo na tome, ali svima je bio cilj obučiti pojedince u prikupljanju informacija. Frajer obučen u crno s katanom na leđima je teško mogao proći pa su se ninje više prerušavale u običan puk.

4. Anime

Cijela je dalekoistočna kinematografija izvor beskrajne fascinacije za nas nešto zapadnije bez obzira koliko se filmova nagledali, ali japanski crtani film je poseban fenomen. Bez obzira jeste li zakačeni na dječje animirane serije, patite li za hentai boleštinama ili se volite držati zlatne sredine čiji će se uradci pojaviti ponekad i u kinima do vas svjesni ste da je to nešto posebno, a opet to doživljavate kao svoje.

5. Mobiteli

Prva mreža prve generacije mobitela je pokrenuta u Tokiju 1979., a u roku u pet godina pokriven je cijeli Japan kao prve zemlja u svijetu koja je to izvela. Treća generacija je uvedena opet u Japanu i to 2001. godine. Međutim, to je samo mali dio onoga čime je Japan zadužio ovu industriju. Naime, velika je vjerojatnost da bilo koja aplikacija ili mogućnost koju vaš mobitel posjeduje zahvaljuje svoje postojanje japanskim školarkama. Naime, ne postoji grupacija u svijetu koja je više zaluđena mobitelima pa one praktički pokreću industriju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

6. Karaoke

Mnoga bi se pijanka pretvorila u samo još veću pijanku da nije bilo onog karaoke programa kojeg je neki genijalac donio instaliranog na svom notebooku. Onda se to sve pretvorilo u pijanku s urlanjem. Ovo pravilo s nekim varijacijama vrijedi svuda, od Manile, preko Mumbaija i Zagreba, do Los Angelesa. Prva karaoke mašina je složena početkom sedamdesetih a onda se iz Japana osamdesetih proširila na ostatak tog dijela Azije, a kasnije i svijet.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

7. Sushi i sumo

Puno je stvari koje postoje u Japanu, a razumljive su uglavnom samo Japancima. Sushi i sumo su tolerirani u ostatku svijeta, a u nekim dijelovima čak i veselo prihvaćeni, kao veseli dodatci u prehranu ili u televizijski program. No, što raditi sa sladoledom od hobotnice i plastičnim govancetom na štapiću?

8. Vitamini

Tiamin (vitamin B1) je prvi vitamin koji je otkriven, iako se tada nije tako zvao, a i Umetaro Suzuki, znanstvenik koji ga je otkrio je zaboravio napisati u svom radu da je riječ o novom spoju kojeg je izvukao iz rižinih mekinja kojima se uspješno liječio beriberi. Par godina kasnije je poljski biokemičar Kazimierz Funk izdvojio istu tvar i predložio ime 'vitamin'.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

9. VHS, CD i DVD

Do pojave googlebajtnih hard diskova VHS, CD i DVD su redom bili mediji na koje je čovječanstvo moglo masovno snimati svoje filmove, odnosno glazbu. JVC je složio VHS, a Sony je u suradnji s nizozemskim Philipsom patentirao CD i DVD. Japanski je izumitelj zaslužan i za floppy disk, a jedino su Nijemci uspjeli prije njih napraviti audio kazetu, ali za nju nije više skoro nikoga briga.

Play logo

10. Leteći tanjur i putovanje kroz vrijeme

Priča o sjekaču bambusa, narodna japanska priča koja potječe iz 10. stoljeća govori o prekrasnoj djevojci koju kao malenu nađe jedan sjekač bambusa i odgoji, sa svojom suprugom, kao vlastito dijete. Ona odraste u prekrasnu ljepoticu koju zaprose i prinčevi i sam car. Međutim, ona se mora vratiti na Mjesec od kuda potječe, a jedna rana ilustracija prikazuje kako to radi u nečemu što podsjeća na leteći tanjur. Urashima Taro je legenda iz 8. stoljeća o istoimenom ribaru koji spasi kornjaču i za nagradu biva odveden u podvodno kraljevstvo. Kada se vrati za par dana shvati da je otputovao 300 godina u budućnost.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Laži sa mnon
Superstar
Život na vagi
90 dana: Životi samaca
Darcey & Stacey
default_cta
Ljubav je na selu
Ekstremne sestre
Ljubav u divljini
Britain's Got Talent
Play logo