ŠTO SE DOGAĐA? / Policija upala u tvornice Renaulta, dionica pala više od 20 posto

Image
Foto: AFP, KAZUHIRO NOGI

Cijene dionica francuskog proizvođača vozila Renault potonule su u četvrtak u jednom momentu na Pariškoj burzi 22 posto, nakon što je objavljeno da je policija upala u nekoliko njegovih tvornica.

14.1.2016.
18:12
AFP, KAZUHIRO NOGI
VOYO logo

Prva izvješća povezivala su te istrage u Renaultu s emisijama štetnih plinova vozila, baš kao što se to ranije dogodilo u pogonima dugih proizvođača automobila, no francuska policija to nije potvrdila.

U kompaniji su potvrdili da ih je policija "posjetila" pošli tjedna kako bi provjerila "opremu u pogonima". No, kako javlja BBC, ulagači strahuju da je Renault upleten u varanje s ispitivanjem štetnih emisija, poput onog što se u Volkswagenu dogodilo prošle godine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ministar: Nisu uočene nepravilnosti

Međutim, iz Renaulta su priopćili da su testovi pokazali da "nema dokaza" da su koristili uređaje namijenjene manipulaciji kod ispitivanja emisija plinova. Ta tvrdnja potkrepljena je izjavom ministra energetike Segolenea Royala, koji je rekao da ispitivanja francuskih vlasti nisu otkrila ugrađen software koji vara na testovima ispušnih plinova.

U priopćenju Renaulta se navodi i kako će se provesti dodatna vještačenja kako bi se "definitivno potvrdili prvi rezultati analize neovisne tehničke komisije".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Informacije procurile iz sindikata

Prve informacije u istrazi u francuskoj automobilskoj kući navodno su procurile iz sindikata CGT Renault, koji je naveo da je usmjerena na odjele za kontrolu motora. Prema informacijama kojim raspolažu, istražitelji su, među ostalim,odnijeli osobna računala nekoliko direktora.

Image
KRENULA NAPLATA ŠTETE: /

Brazil kaznio Volkswagen s maksimalnih 13 milijuna dolara

Image
KRENULA NAPLATA ŠTETE: /

Brazil kaznio Volkswagen s maksimalnih 13 milijuna dolara

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo