STIŽU TRANSFORMERI: / Leteći dron može u sekundi postati podmornica

Image
Foto: Screenshot
23.8.2015.
10:07
Screenshot
VOYO logo

Boeingova najnova prijava za patent samo je još jedan pokazatelj koliko brzo napreduje tehnologija dronova - radi se o bespilotnoj letjelici (UAV) koja jednostavno može zaroniti i nastaviti se kretati pod vodom.

Kao što se moglo i očekivati, osnovni cilj mu je vojna primjena. Dron bi se teoretski lansirao s nosača aviona, a nakon što zaključi da je vrijeme za uron, dijelovi repa i krila se odvajaju kako bi se smanjio otpor. Dron zatim nastavlja misiju pod vodom da bi na kraju izašao na površinu kako bi stupio u kontakt s bazom.

Poput svake prijave za patent, ovo je samo indikacija o čemu Boeing razmišlja i smijer u kojem neka od njegovih istraživanja idu. Još ne znamo želi li tvrtka uopće graditi te višenamjenske dronove, ali je definitivno riječ o intrigantnom konceptu koji otvara neke zanimljive mogućnosti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nakon što završi pod vodom, posebni tank za plovnost pomaže podmornici kretanje po željenom smijeru, a uključuje se i drugi set properela. Ne znamo ništa o korištenim materijalima, kao ni o motoru, ali Boeing već deset godina radi na podvodnim vozilima bez posade (UUV) pa vjerojatno zna kako to napraviti.

Oči i uši ljudskog operatera

Kao što i sam Boeing to navodi u svojoj prijavi za patent, i zračna i podvodna bespilotna vozila tipično se koriste u situacijama kada je preskupo ili preopasno koristiti ljude. Ako imaju dovoljno kamera i senzora, mogu djelovati kao oči i uši ljudskim operaterima natrag u bazi, koja može biti i tisućama kilometara udaljena.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Boeing ima na umu i komercijalno korištenje, jer napraviti drona koji se može koristiti i u zraku i u vodi je na kraju jeftinije od gradnje po jednog za svaki način kretanja.

Image
Foto: YouTube
Image
Foto: YouTube

Ovo nikako nije prvi put da su inžinjeri pokušali napravit transformirajući hibrid letjelice i podmornice. Sovjetski je Savez pokušao napraviti leteću podmornicu uoči i tijekom Drugog svjetskog rata, koja je trebala letjeti brzinom od 150 čvorova a roniti brzinom od 3 čvora.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prototip nikada nije u potpunosti proradio. Reidova leteća podmornica iz 1962. je najbliže što je itko ikad došao, ali njene performanse nisu bile dobre niti u zraku niti u vodi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Brave
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
Senorita 89
Brak na prvu
default_cta
Samit
Molitva prije zore
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
default_cta
Barbapapa
Brak na prvu Australija
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
default_cta
VOYO logo