Legendarni izum u čuvenom muzeju

Volvo je glasovitom nacionalnom muzeju američke povijesti Smithsonian poklonio svoj legendarni tritočkovni sigurnosni pojas.

25.8.2010.
15:47
VOYO logo

Volvo je zauvijek ušao u automobilsku povijest kada je 13. kolovoza 1959. godine predstavio prvi automobil sa serijski ugrađenim pojasom s tri točke vezivanja.

Od tog trenutka briljantan izum Nilsa Bohlina ugrađen je u milijune vozila diljem svijeta, a sada je našao svoje mjesto i u jednom od najprestižnijih i najvećih muzeja na svijetu - Smithsonian nacionalnom muzeju američke povijesti - koji se nalazi u Washingtonu i koji godišnje posjeti oko četiri milijuna ljudi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Volvov sigurnosni pojas s tri točke u proteklih je 50 godina odigrao vitalnu ulogu u smanjenju broja ozljeda i smrtnih slučajeva u prometnim nesrećama diljem svijeta ali i SAD-u, te nedvojbeno zaslužuje mjesto u muzeju kao što je Smithsonian, budući da čini integralni dio američke, ali i svjetske povijesti.

Ipak, prihvaćanje novih izložaka u muzejsku Smithsonian kolekciju dug je i kompleksan proces, koji zahtijeva detaljnu idetifikaciju i potvrdu autentičnosti, što još jednom naglašava status ovog muzeja. Donirani pojas nalazi se na originalnom sjedalu Volva PV 544 iz 1961. godine, a autentičnost istog potvrdio je i prethodni vlasnik automobila, kao i tvornica.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Brave
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
Senorita 89
Brak na prvu
default_cta
Samit
Molitva prije zore
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
default_cta
Barbapapa
Brak na prvu Australija
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
default_cta
VOYO logo