Kraj neizvjesnosti: Europska titula za Nissan Leaf!

Nakon višetjedne neizvjesnosti konačno je obznanjena odluka europskog žirija prema kojoj je potpuno električni Nissan Leaf nagrađen naslovom Europskog automobila godine za 2011.

2.12.2010.
20:41
VOYO logo

Prvo vozilo bez ispušnih emisija pristupačne cijene za svjetsko tržište široke potrošnje nadmašilo je 40 suparnika u borbi za najvažniju automobilsku nagradu. Ovo je prvi put u 47-godišnjoj povijesti godišnjeg natjecanja da je nagradu osvojilo neko električno vozilo. Među Leafovim suparnicima bili su automobili proizvođača poput Alfa Romea, Citroëna, Dacije, Forda, Opela i Volva. Žiri se sastojao od 57 vodećih automobilskih novinara iz 23 europske zemlje.

Leafa pogoni kompaktan elektromotor smješten sprijeda koji pokreće prednje kotače. Motor na izmjeničnu struju razvija snagu od 80 kW i okretni moment od 280 Nm, dovoljno za najveću brzinu od 145 km/h. Elektromotor se napaja iz pločastog litij-ionskog akumulatora snage veće od 90 kW konstruiranog u Nissanu. Između dvaju punjenja, automobil ima autonomiju od 175 km (New European Driving Cycle), što ga čini mogućim praktičnim izborom mnogih gradskih vozača.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Automobil je potpuno opremljen: tu su regenerativno kočenje, klima-uređaj, satelitska navigacija, parkirna kamera i napredni informatički i telematički sustavi. Inovativne mogućnosti povezivanja omogućuju vozaču da daljinski (mobilnim telefonom ili računalom) prati punjenje akumulatora ili preostali kapacitet, kao i da zagrije ili rashladi unutrašnjost automobila. Jedina dodatna mogućnost je ugradnja solarne ploče u stražnji spojler koja daje energiju 12-voltnom akumulatoru za napajanje dodatnih uređaja.

Isporuke u Japanu i SAD-u počinu ovog prosinca. U Europi će početi početkom 2011., i to najprije u Portugalu, Republici Irskoj, UK i Nizozemskoj. Automobil se trenutačno proizvodi u Japanu, ali kad se potkraj 2012. i na početku 2013. u SAD-u i Europi otvore nove tvornice, proizvodnja će krenuti i ondje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nissan je jednom već osvojio europsku nagradu za automobil godine. Nissan Micra, koja se proizvodila u UK, bila je 1993. prvi automobil nekog japanskog proizvođača koji se okitio tim naslovom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo