Jedete na njima, a prljaviji su od WC-školjke!

Jedete za volanom i često navraćate u drive-in? Bolje vam je da prestanete s tom praksom. Sjetite se da je to kao da jedete na ekstra prljavoj dasci WC-školjke u javnom zahodu!

28.4.2011.
14:56
VOYO logo

Znanstvenici londonskog Sveučilišta Queen Mary došli su do podatka od kojeg se zaista okreće želudac: volan prosječne čistoće na sebi ima čak devet puta više bakterija, njih 700, od spomenute zahodske daske, s koje vreba njih 'samo' 80.

Studija je također pokazala da čak 42 posto vozača i vozačica redovito jede za volanom, a da samo trećina pere unutrašnjost svog automobila – i to jednom godišnje! Čak 10 posto vlasnika automobila kaže da se nikada nije potrudilo prebrisati površine ili usisati unutrašnjost automobila.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Doktor Ron Cutler kazao je Daily Mailu tim povodom da vozači, čak i ako su uredni kod kuće, automobile potpuno zanemaruju, tako da oni nakon nekog vremena, bakteriološki gledano, "nalikuju kantama za smeće".

"Automobil je savršeno uzgajalište bakterija, pogotovo ako se u njemu jede i ako se posvuda ostavljaju ostaci hrane. Kako biste izbjegli potencijalni rizik za zdravlje, bilo bi mudro redovito čistiti cijeli automobil", kaže on.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Iako vas te bakterije neće ubiti istoga trena, na volanima je česta Bacillus cereus, koja uzrokuje trovanje hranom, a često se nalazi u namirnicama poput riže, krumpira, graška i tjestenine.

No, to nije jedini grijeh vozača: 66 posto njih ne provjerava ulje i vodu u automobilu prije polaska na dalek put, a isto toliko ih ne zna promijeniti gumu. Trećina njih ne zna je ni napumpati!

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Vezani članci:

arti-201009270038006 arti-201103240377006 arti-201101140771006

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo