Fordovo 'sretno sjedalo'

27.4.2011.
0:51
VOYO logo

U namjeri da se pozabavi problemom starenja radne snage i fizičkom cijenom mnogih godina provedenih na pokretnoj traci, Ford je okupio tim liječnika radne medicine, stručnjaka u proizvodnji, sindikalne grupe i predstavnike radnika s invaliditetom kako bi poboljšali ergonomiju, sigurnost i učinkovitost na pokretnoj traci.

To je dovelo do stvaranja 'Sretnog sjedala' – genijalnog rješenja u obliku ljuljajuće stolice postavljene na ovjes u obliku šipke. Sjedalo radnicima omogućava da udobno sjede dok rade na pokretnoj traci. Također im omogućava da 'kliznu' u automobil dok pričvršćuju, primjerice, kutije s papučicama umjesto da se saginju. Prvo 'Sretno sjedalo' postavljeno je na radnom mjestu za instaliranje ožičja krovnih antena u Genku u Belgiji 1998.godine, a u Köln je stiglo 2002. Danas se 'Sretna sjedala' koriste u Valenciji u Španjolskoj te Saarlouisu u Njemačkoj.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Zove se Sretno sjedalo s razlogom – olakšava teške poslove radnicima u našoj tvornici. Radovi koji se prije zahtijevali nespretne poze tijekom dužeg razdoblja sad se mogu izvesti u sjedećem položaju s odgovarajućom podrškom za leđa", rekao je rekao je Eilis Carey, viši ergonomist pri Ford of Europe.

'Sretno sjedalo' radnicima s više iskustva omogućava da ostanu uključeni u postojećim radnim skupinama, a da zdravlje i učinkovitost ostanu na istoj razini.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ergonomija na radnom mjestu je poboljšana, a neugodnost i umor su smanjeni čime je i smanjena mogućnost ozljeda ili bolesti, izostanaka. Istovremeno je povećana kvaliteta rada", rekao je Carey.

Korištenje 'Sretnog sjedala' vrlo jednostavno i ne zahtijeva mnogo fizičkog napora -dDjelatnici je samo gurnu naprijed ili natrag, a stolica se ljulja u i izvan kabine. Leđima je ugodno, a radnici mogu ostati dulje zaposleni na radost Forda – idealno do dobi za odlazak u penziju, dob koju su mnoge europske vlade nedavno povisile.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Otok iskušenja
Senorita 89
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
default_cta
Brak na prvu
Hell's kitchen
Trumbo
Ljubavna zamka
Vlakovi
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
VOYO logo