Play ponuda

NESTALI U 30 SEKUNDI / Ovako izgleda krađa katalizatora: Lopovi su brzi, žestoki, a imaju i dobar razlog za to

Image
Foto: Screenshot: Twitter/Pierce Co. Sheriff

Policije diljem svijeta suočene su sa sve većim brojem krađa katalizatora s automobila zbog vrlo vrijednih materijala od kojih su izrađeni

29.11.2021.
7:51
Screenshot: Twitter/Pierce Co. Sheriff
Play ponuda

Policije brojnih zemalja suočene su s valom krađa pojedinih dijelova automobila. Dok su se nekad krali radiji i stereo sustavi, sada su na meti lopova - katalizatori. Razlog takvoj pošasti leži u vrlo vrijednim materijalima poput paladija, rodija i platine.

Zarada je često veća od rizika uhićenja. Naime, u nas se na crnom tržištu katalizatori s prosječnog vozila prodaju za 1500 do 2000 kuna. U Americi, pak, ovisno o modelu automobila, katalizatori postižu cijenu od 1600 do 2750 dolara, piše Autoklub.

U lisicama su završile stotine kriminalaca u čijim su tajnim skladištima pronađene tisuće katalizatora. No, dok policiji treba neko vrijeme da pohvata kradljivce, oni svoj posao obavljaju "brzinom svjetlosti".

To najbolje dočarava snimka nadzorne kamere s jedne kuće u okrugu Pierce u američkoj saveznoj državi Washingotn. Tamošnji šerif ju je objavio na Twitteru kako bi bi podigao svijest žitelja o sve većem broju krađa tih dijelova automobila, ali i kako bi od njih zatražio pomoć u potrazi za dvojicom lopova koji su za svega pola minute skinuli katalizator s Forda F-250.

Na snimci se vide dvojica lopova koji su bijelim automobilom zagradili "metu". Pomoću pile, ali i činjenice da su skinuli katalizator s kamioneta, koji je sam po sebi povišen, obavili su svoj posao vrlo brzo te "nestali u vidu magle".

Vlasniku Forda, pak, predstoje troškovi od 3000 do 4000 dolara za ugradnju novog katalizatora. Iako može voziti svoj kamionet, prema tamošnjim propisima, uopće se ne bi smio uključivati u promet bez katalizatora zbog buke i zagađenja.

Play ponuda
Play ponuda