Play ponuda

'GAME CHANGER' U EUROPI / Prva sam iz Hrvatske koja je isprobala novi električni Jeep: Ima domet od 400 km, a jedan detalj ga čini mamcem za kupce

Foto: Ines Brežnjak

Potpuno novi električni Jeep Avenger napravljen je za europsko tržište, s dometom od 400 kilometara, dok će u gradu moći prijeći čak i više

31.1.2023.
13:28
Ines Brežnjak
Play ponuda

Na kultnoj stazi za testiranje automobila u talijanskom Baloccu, gdje se prije nego što stignu na cestu testiraju automobili marke Alfa Romeo, Fiat, Maserati, Jeep, ali i neki drugi brendovi vozila, novinarkama žirija Womens's World Car of the Year (Ženski svjetski automobil godine), predstavljen je novi Jeep Avenger, električna uzdanica kojom ovaj automobilski brend planira "prodrmati" europsko tržište automobila.

Riječ je o potpuno novom električnom automobilu koji je s jedne strane zbog svojih kompaktnih dimenzija idealan za grad, dok je s druge strane pravi mali 'offroader' spreman pokoriti i neke malo opakije terene.

U novim okolnostima u kojima se planira svojevrsni drastični zaokret automobilske industrije, Jeepova vizija je postati vodeća marka za elektrificirane SUV modele, a Avenger je jedan od nekoliko automobila koji će se kroz nekoliko godina pronaći na tržištu.

Ime Avenger (Osvetnik), referira se na kultni film o superherojima, a na neki način reflektira se kroz sve njegove sfere – od dizajna preko nove tehnologije do vozačkih sposobnosti. Što se vozačkih sposobnosti tiče, iako je riješ o manjem automobilu koji je dugačak svega 4,08 metara te je riječ o električnom autu, Jeep Avenger ima Jeepov DNA, koji u nekom slobodnom prijevodu glasi "Ići svuda, raditi svašta"; a koji možda najviše dolazi do izražaja na off-road terenu.

Osmišljen i dizajniran u Europi

Stvoren da ljudima donese više zabave, Avenger je začetnik elektrifikacije Jeepa u kojoj ovaj automobilski brend vidi velike mogućnosti. Za model Avenger kažu da će biti "game changer" u Europi, a na konferenciji za medije istaknuto je kako je ovaj automobil za ljude koji žele više od svog automobila.

Jeep Avenger je osmišljen i dizajniran u Europi prateći trendove ovdašnjeg tržišta, a smatraju da će ovim modelom proširiti bazu svojih kupaca. Iako je automobil tek predstavljen, od 17.listopada 2022. godine kada su otvorene prednarudžbe pa do sada, prodan je već u 10000 primjeraka na neviđeno.

Play ponuda

Kako bi olakšao gradsku vožnju, auto je kompaktnih dimenzija, a sprijeda i straga na branicima, oko kotača te na vratima nalazi se dodatna zaštita koja štiti karoseriju od oštećenja.

Avenger je dizajnerski jako razigran i moderan, najveća fora kod njega su velike mogućnosti oko personalizacije vanjskoj izgleda vozila. Osim što će kupci moći izabrati između sedam boja, personalizirati će se moći i prednja maska i to s 'pop stickerima', naljepnicama koje podsjećaju na povijest Jeepa, dok će vanjski okviri maske koja i dalje neodoljivo podsjeća na Jeep kao brand, moći biti u crvenoj ili bijeloj boji. Moći će se naručiti i dodatne naljepnice u mat crnoj boji koje također podsjećaju na stare Jeepove, a kupcima su na raspolaganju i četiri različite vrste naplatka za kotače, dimenzija od 16 do 18''.

Izvor: Ines Brežnjak

Inače, kada Avenger pogledate sprijeda, možda nećete odmah shvatiti da se radi o potpuno električnom automobilu. Njegova prednja maska razlikuje se od uobičajenih maska kakve inače imaju električna vozila. Daniele Calonaci, direktor dizajna u Jeepu, kazao je da su željeli izbjeći da prednja maska Avengera izgleda isto kao kod ostalih, jer ipak je Jeep "ikonski brend" te bi bilo šteta da izgleda "kao i svi ostali električni automobili".

Prtljažnik Avengera zapremnine je 380 litara u kojem se nalazi i praktična pokrivka koja čuva prtljažnik od prljanja, a tu su i dodatne 34 litre po pretincima u unutrašnjosti automobila.

Play ponuda

Digitalni vozačev displej i glavni ekran dimenzija su 10.25 inča, s mogućnostima namještanja brojnih opcija i funkcija. S Avengerom se možete povezati i preko svojih pametnih telefona, ali i preko smartwatcha.

Unutrašnjost automobila jako je "čista", a dizajn je sveden na minimalizam. Zgodna stvar je dodatna ambijentalna rasvjeta sa strane na kokpitu, koja ne samo da lijepo izgleda, već je i funkcionalna. Naime, kada otvorite vrata u mraku, zbog specifične pozicije rasvjete dobit ćete osvjetljenje te ćete bez problema i u mrklom mraku moći izaći iz auta.

Osim standardnih načina vožnje eco, normal, sport, Avenger ima još tri načina vožnje - za pješčani teren, blato i snijeg. Automobil pokreće novi e-motor od 115 kw (156 KS), a koji će se naći i u nekim drugim novim modelima koje planiraju izbaciti na tržište.

Impresivan domet

Njegova baterija je kapaciteta 54 kWh, a iz Jeepa tvrde da mu je domet impresivnih 400 kilometara. Ukoliko se radi samo o gradskoj vožnji, taj domet bi trebao biti i veći pa biste mogli prijeći čak do 550 kilometara.

Play ponuda

Na brzim punionicama, da bi došli od 20% do 80% kapaciteta baterije, trebat će vam samo 24 minute, a maksimalna jačina kojom se auto puni je 100 kWh.

Iako su električni automobili dosta teški zbog baterije, Avenger je jako lagan i teži tek 1500 kilograma.

Kompaktnih dimenzija, moderan i jako zabavan, Avenger je zaista prava mala zvijer na cesti. U sportskom načinu vožnje brz je i poletan, a na testnoj stazi u Baloccu gdje sam ga imala prilike isprobati, za jedan crossover pokazao se jako dobrim u zavojima.

Play ponuda

Cijena će mu startati od 36.000 eura, a ovisno o opremi, penjat će se do 42.000 eura. U Hrvatsku bi auto trebao stići u drugom kvartalu godine.

Je li Avenger "game changer" kako ga nazivaju tek se treba vidjeti, no činjenica je da je automobil zaintrigirao javnost, ali i struku koja se o njemu naveliko raspisala. Ovaj mali terenac koji naveliko prati trendove i potrebe, može poslužiti različitim profilima vozača te njihovim različitim potrebama, tako da bi njegova svestranost mogla biti jedan od ključnih detalja kod kupaca prilikom odabira novog limenog ljubimca…