No, australski znanstvenici sad su proveli veliku studiji koja je pokazala kako zamjenski zaslađivači zapravo stimuliraju apetit i potiču na konzumaciju dodatnih 30 posto kalorija kroz hranu.
Ovo je prvi put da su znanstvenici istražili utjecaj umjetnih zaslađivača na mozak životinja i ljudi. Testiranja su prvo provedena na muhama, kojima su tijekom pet dana davana umjetna sladila, a taj test pokazao je kako su one nakon toga bile hiperaktivne te su patile od insomnije, netolerancije na glukozu, imale su povećanu potrebu za slatkim te su pokazale pojačan apetit pa su više i jele.
Organizam je zbunjen
Stoga su znanstvenici zaključili kako umjetna sladila mijenjaju način na koji mozak percipira okus slatkog na razini centara za nagrađivanje - pojačavao ga je, stvorivši neravnotežu između razine pravog šećera i razine glukoze, što je organizam poticalo na konzumiranje još više šećera. Inače, kada konzumiramo pravi šećer u mozgu se oslobađa dopamin, a u krvi raste razina glukoze.
U slučaju umjetnih sladila, dopamin potiče osjet ugode, no kako zaslađivači ne sadrže šećer tako ni ne raste razina glukoze u krvi, zbog čega organizam kao nadoknadu traži kalorije iz hrane.
Isti test je proveden na štakorima, a znanstvenici su dobili istovjetne rezultate. Svoju studiju potom su objavili u cijenjenom časopisu Cell Metabolism.