banner

Ma tko bi rekao?

Navodno cijeli život zube peremo u pogrešno vrijeme, barem tako tvrdi ovaj slavni stomatolog

Ako zube perete netom nakon što ste pojeli doručak, na taj način ih zapravo ne čistite, već samo širite kiselinu iz hrane ustima, jer je njoj, da se razgradi, potrebno u prosjeku 40 minuta

Perete li ujutro zube prije ili nakon doručka? Ako je vaš odgovor B, onda to, čini se, možda ne radite pravilno. Odnosno, tajming vam je malo pogrešan.

Da, navodno postoji točno određeno vrijeme koje je idealno za pranje zuba, iako o tome dosad vjerojatno niste ni razmišljale jer je to nešto što činimo cijeli život i pomislile biste – već smo prilično stručne u tome.

No, prema tvrdnjama stomatologa Marka Hughesa iz Harley Street Dental Grupe, koji trenutno radi za tvrtku Foreo, zube bismo ipak, ako to želimo činiti pravilno, trebali prati prije, a ne nakon što pojedemo doručak, piše Glamour.

Peri ruke prije jela, peri zube prije jela…

“Ako zube perete nakon doručka, na taj način zapravo samo širite preostalu kiselinu ustima, s obzirom da je u prosjeku potrebno oko 40 minuta da se ona razgradi”, tvrdi Hughes. “Stoga je važno da zube perete prije nego pojedete doručak, a ne nakon što ga pojedete.”

Na taj način bolje ćemo ukloniti bakterije iz usne šupljine i sa zuba, a isti je postupak, naravno, potrebno ponoviti i prije odlaska na spavanje. Baš onako kako su nas učili roditelji kad smo bili mali!

Imaš komentar?

Još iz rubrike

Povratak na Net.hr