Pravilnik o upotrebi kolačića
Portal Net.hr unaprijedio je politiku privatnosti i korištenja takozvanih cookiesa, u skladu s novom europskom regulativom. Cookiese koristimo kako bismo mogli pružati našu online uslugu, analizirati korištenje sadržaja, nuditi oglašivačka rješenja, kao i za ostale funkcionalnosti koje ne bismo mogli pružati bez cookiesa. Daljnjim korištenjem ovog portala pristajete na korištenje cookiesa. Ovdje možete saznati više o zaštiti privatnosti i postavkama cookiesa

Zaboravljeno čudo

Žene iz regije poludjele za bozom: Evo o kojem je napitku riječ, biste li ga isprobale?

Spas za izmučeni organizam

Većinu nas muče problemi poput neispavanosti, umora, opće slabosti i stresa pa posežemo za kojekakvim umjetnim vitaminima, umjesto da se okrenemo bozi. Boza je drevni napitak od žitarica koji se godina prošlog stoljeća pio na hektolitre, a danas je pomalo i zaboravljen. Prvi put se pio u Turskoj oko 900. godine.

Ono što bozu razlikuje od običnih ‘zdravih’ napitaka jest što je potpuno prirodan, a ima vrhunsko djelovanje na cijeli organizam. Prepun je vitamina B skupine, kao i vitaminom A i E te željeza koje fanstastično popravlja krvnu sliku.

S obzirom da sadrži kvasac, u njemu je i velik broj zdravih bakterija koje povoljno djeluju na crijeva i cijeli probavni sustav.

Kako se priprema boza?

Za ovaj napitak treba vam:

  • 5 l tople vode
  • 400 g šećera
  • 4 velike žlice kukuruznog brašna
  • 1 žlica pšeničnog brašna
  • 30 g kvasca

U lonac ulijte vodu te pustite neka zavrije. Kukuruzno i pšenično brašno razmutite u malo vode te mješavinu ulijte u vodu i kuhajte oko pola sata na laganoj vatri. Kvasac razmutite u malo vode i pustite ga da se digne te ga zatim umiješajte u ohlađeno brašno.

Neka sve miruje 24 sata, a zatim procijedite. Šećer lagano karamelizirajte, zalijte s pola litre vode i pustite neka zavrije. Ohladite ga, dodajte bozi i miješajte dok se ne rastopi. Bozu pohranite u staklene boce i čuvajte u hladnjaku.

Imaš komentar?

Još iz rubrike

Povratak na Net.hr