Torta od jagoda savršeno je sočna i mekana te je predivne ružičaste boje. Toliko je savršena i ukusna, da će najvjerojatnije brzo nestati s vašeg stola.
Ovaj recept poseban je po tome što se jagode nalaze i u glazuri i u biskvitu torte. Potrebno je uložiti malo više truda u njenu pripravu, ali to će vam se itekako isplatit, piše Southern Living.
Tajna ove torte jagoda je u pasiranju ovog voća te se taj pire dodaje u smjesu za biskvit umjesto tekućine, kako ne bi bio suh.
Recept za tortu od jagoda
Sastojci:
- 2 šalice svježih jagoda, plus još za posluživanje,
- 2 3/4 šalice glatkog brašna,
- 2 1/2 žličice praška za pecivo
- 1 1/4 žličice soli,
- 1 2/3 šalice šećera,
- 1 pakiranje želatine s okusom jagode,
- 2 šalice omekšalog maslaca,
- 4 velika jaja sobne temperature,
- 3/4 žličice ekstrakta vanilije,
- 1 šalica punomasnog mlijeka sobne temperature,
- 3 1/2 šalice šećera u prahu.
Priprema:
Napravite pire od jagoda: stavite ih u blender oko 30 sekundi dok se ne stvori glatka smjesa i ostavite sa strane.
Zagrijte pećnicu na 180 °C s rešetkom na središnjem položaju. Dva okrugla kalupa za torte promjera 23 centimetra namastite te dno obložite papirom za pečenje.
Pomiješajte zajedno brašno, prašak za pecivo i žličicu soli u zdjeli. Stavite sa strane.
Umutite šećer, želatinu i šalicu maslaca dok smjesa ne postane svijetla i pahuljasta oko tri minute. Dodajte jedno po jedno jaje te 1/2 žličice ekstrakta vanilije. Sve to dobro umutite.
Posebno umutite mlijeko i 1/2 šalice pirea od jagoda.
U prethodno pripremljenu smjesu šećera, želatine, maslaca i jaja naizmjenično dodajite mješavinu s brašnom i smjesu s mlijekom te umutite mikserom na najmanjoj brzini dok ne dobijete glatku smjesu.
Tijesto ravnomjerno rasporedite po pripremljenim kalupima te pecite od 25 do 28 minuta. Biskviti se trebaju hladiti 15 minuta prije nego ih izvadite iz kalupa.
Reducirani sirup od jagode: stavite preostalih 3/4 šalice pirea od jagoda u mali lonac, pustite da lagano kuha na srednje jakoj vatri uz povremeno miješanje. Po potrebi smanjite vatru i kuhajte povremeno miješajući dok se smjesa ne smanji na 1/4 šalice, oko 15 minuta. Maknite s vatre i prebacite u malu zdjelu; stavite u hladnjak, bez poklopca, dok se potpuno ne ohladi, oko 30 minuta.
Nakon što se biskvit ohladio, mikserom umiješajte preostalu jednu šalicu maslaca, 1/4 žličice soli i 1/4 žličice ekstrakta vanilije dok ne dobijete glatku i pahuljastu smjesu oko tri minute. Naizmjenično dodajte šećer u prahu i ohlađeni reducirani sirup od jagode te miksajte dok ne dobijete glatku pjenastu smjesu oko minute.
Stavite jedan ohlađeni biskvit na tanjur za posluživanje te na njega nanesite oko jednu šalicu glazure u ravnomjernom sloju. Preko toga stavite drugi biskvit. Preostalu glazuru ravnomjerno rasporedite po vrhu i stranama torte te ukrasite svježim jagodama.
POGLEDAJTE VIDEO: Ljubav prema faširanom nikad nije bila jača: Jeftinije, ali ne i zdravije, a košta nas 1000 eura godišnje