Zar ozbiljno?

Opreza nikad dosta: Loša vijest žene, fileri za lice navodno mogu uzrokovati sljepoću

Piše: vedranavranesic / Vrijeme: 15:00 13.07.2017 / Rubrika:
Foto: looking2thesky/Thinkstock
0

Nova je studija pokazala da traženi kozmetički postupak može imati pogubni utjecaj na vaše zdravlje

Fileri, injekcije koje koristimo prilikom peglanja svih onih udubina i bora, a koje su obično pune hijaluronske kiseline, postali su neviđeno popularni unazad nekoliko godina. Razlog tome valja tražiti u jednostavnosti i brzini takve metode zaglađivanja kože i njezinoj protuteži bolnom postupku plastične kirurgije. Ali studija objavljena u ‘Journal of the American Society of Plastic Surgeons’, a provedena na devet pacijentica u Južnoj Koreji tvrdi da bi se s filerima možda trebalo prestati.

Nova studija

Istraživanje je provedeno na ženama u dobi između 26 i 45 godina, a kako bi ih se uključilo u studiju morale su imati povijest dobivanja filer injekcija, sljepoću i probleme s očima koji su nastupili nakon filer injekcija te simptome ograničene na područje jednog oka kako bi se moglo usporediti različite strane lica.

Studija je sama po sebi zastrašujuća, ali ovakvi su slučajevi iznimno rijetki s malim brojem prijavljenih sljepoća. Joshua Zeichner, direktor kozmetičkog i kliničkog istraživanja iz područja dermatologije u bolnici Mount Sinai, rekao je da je “jedan od rizika filer injekcija to što materijal korišten za njih može ući i blokirati žile.”

Na što obratiti pozornost

Na tri stvari svakako treba pripaziti. Prvo, “U slučaju da nakon ubrizgavanja osjetite oštru bol ili ako vaša koža poprimi drugu boju i teksturu obavezno zovite doktora,” rekao je Zeichner. Drugo, “Rizično je područje između obrva, nos i nazalna regija,” također je rekao i dodao da bi u ti područjima bilo sigurnije koristiti neurotoksine Botox ili Dysport. Treće, potrebno je pripaziti kod koga to radite i pod kakvim uvjetima.

Izvor: Allure

Piše: vedranavranesic / Vrijeme: 15:00 13.07.2017 / Rubrika:

Imaš komentar?

Povratak na Net.hr