Đubooks

‘Raskoš života’ Michaela Kumpfmullera predstavlja nam Franza Kafku i njegovu divnu ljubavnu priču

Piše: Đurđica Sarjanović / Vrijeme: 14:00 12.02.2017 / Rubrika:
Foto: Borko Vukosav
0

Njemački autor Michael Kumpfmuller je na temelju stvarnih činjenica iz života Franza Kafke napisao roman o jednom od najintrigantnijih autora ikada

Koristio je dnevnike, pisma i posljednje Kafkine tekstove kako bi oblikovao djelo koje se malo tko usudi napisati.

Franz Kafka kakvog ne znamo

Roman ‘Raskoš života’ odlično je napisan, a kroz priču čitatelj ima dojam da se radi o izmišljenim likovima, čisto zbog njihove iskrenosti i dijaloga. Franza Kafku doživljava se na potpuno drugačiji način, onaj na koji nikada niste mislili da ćete doživjeti jednog od najboljih pisaca prošlog stoljeća. Kafku znamo preko njegovih knjiga, a rijetko tko se zapravo upustio u istraživanje njegovog života. Tome i služi ova knjiga. Kroz nju upoznajete i Doru Diamant, djevojku u koju se Kafka zaljubio u ljeto 1923. u baltičkom ljetovalištu Muritzu.

Prekrasna ljubavna priča

Franz Kafka bio je teško bolestan već kada je upoznao Doru, a kako su oboje bili pod dojmom silnih osjećaja, odlučuju se za zajednički život u Berlinu. Iako su naišli na brojne prepreke, njihova priča postaje jedna od najljepših ljubavnih priča prošlog stoljeća. Čitajući knjigu dobivate osjećaj nježnosti između svoje ljudi koje je Kumpfmuller odlično opisao, a zaključak njihove priče zapravo je jako tužan.

‘Raskoš života’ jedna je od onih knjiga koje vam je teško krenuti čitati, ali jednom kada krenete, pročitate je u jako malo vremena. Zaista se radi o posebnoj priči koja mnogima nije bila niti malo poznata, a ovaj pisac ju je odlično složio unutar jedne knjige. Sve preporuke.

Ocjena: 4

Piše: Đurđica Sarjanović / Vrijeme: 14:00 12.02.2017 / Rubrika:

Imaš komentar?

Još iz rubrike

Povratak na Net.hr